<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 29-06-2019

”Det är inte humant att vara så ung och veta att man ska dö.”

Tour de Paris 2019 har officiellt kickat igång, då hela 54 lag från sju olika länder nu påbörjat sin färd mot den franska huvudstaden. Det var många tårfyllda ögon och känslor i luften när TRGM Lund besökte deras första anhalt på Barn- och Ungdomssjukhuset i Lund, där de besökte de barn som just nu kämpar för livet. Utanför Barn- och Ungdomssjukhuset i Lund samlades idag ett femtiotal gulklädda cyklister, för att vinka av de barn och familjer som just nu vistas inne på barncanceravdelningen. Även familj och vänner fanns med på plats, för att dela ut lyckosparkar och kramar till sina anhöriga.

Miranda vann över sin cancer
En av åskådarna som kommit för att vinka av cyklisterna var 18-åriga Miranda Nyman. För bara en månad sedan var hon en patienterna som befann sig inne på barncanceravdelningen, i väntan på och i förhoppningen om att cellgifterna skulle göra sitt. Efter månader av andningssvårigheter och frekventa sjukhusbesök fick hon i november förra året beskedet som alla fruktar - cancer. Endast 17 år gammal fick hon veta att hon drabbats av Hodgkins Lymfom. 

- Om inte läkarna hade upptäckt cancern innan årsskiftet hade tumörerna kvävts mig inifrån. Fruktansvärd känsla att veta det, berättar Miranda. Att veta att man ska dö
Tack vare framgångsrik forskning, överlever nästan 100 procent av alla barn som drabbas av Hodgkins Lymfom. Men så ser dessvärre inte prognosen ut för alla cancerdiagnoser.

- Ibland kan det kännas orättvist att jag lever vidare, när andra som jag känner inte kommer att få den chansen. Det är inte humant, att vara så ung och veta att man ska dö.

Miranda berättar att hon under sin behandlingstid lärt känna flera andra barn och ungdomar, som dessvärre inte överlevt sjukdomen. Under gårdagen hölls det begravning för två flickor, som genomgick sin behandling samtidigt som Miranda.- Det var det första jag tänkte på när jag vaknade igår, berättar hon. Så orättvist att den ena inte ens fick chansen att börja förskolan, säger hon och syftar på flickan som inte hann fylla 7 år.

Miranda berättar att även om hennes behandling är över, så finns oron fortfarande kvar. Både för henne själv och för hennes vänner, som fortfarande behandlas.

- Det är så läskigt att det kan vända så fort, man vet aldrig om man kommer att svara på sin behandling. Amanda, som är en god vän till mig genomgår just nu behandling för tre olika typer av cancer på samma gång. Jag tänker på henne varje dag, berättar hon.

Erik hejar på Stefan från sjukhussängen 

En annan kämpe som kommit ner från avdelningen dagen till ära för att heja på sin vän är 13-årige Erik. En god vän till honom cyklar i årets lag, och som gåva fick Erik ta emot den ena av hans gula cykeltröjor.


- Det blir fest!, svarar Erik på frågan vad han ska göra senare idag. Han har fått permission och ska därför hem och ha kalas tillsammans med släkt och familj. När mamma Anneli berättade för Erik att deras vän Stefan skulle cykla hela vägen till Paris, för att samla in pengar till Barncancerfonden blev han märkbart rörd och glad.

 

Avvinkning och vidare mot Tyskland
Efter att färglada ballonger stigit mot himlen och familj och vänner vinkats av, cyklar TRGM Lund vidare mot köpcentret Nova Lund. Miranda, som fyller 18 år dagen till ära ska hem och starta en Facebookinsamling till förmån för Barncancerfonden. Därefter ska hon fira.- Livet kan vändas upp och ner på några sekunder. Lev livet till fullo, för att leva är inte en självklarhet, säger hon avslutningsvis.

Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram