<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 11-07-2020

”Får jag återfall igen så får jag det - men jag vill leva här och nu”

När Henny Sundqvist var sex år gammal drabbades hon av en hjärntumör, något som skulle bli starten på en lång kamp mot cancern. Idag kämpar hon tillsammans med Team Rynkeby - God Morgon Linköping, för att bidra till kampen mot barncancer - men också för att fler ska ha chans till ett bra liv efter cancern.

Under veckan har Henny Sundqvist rest runt på svenska landsvägar tillsammans med Team Rynkeby - God Morgon Linköping. Trots mycket cykelerfarenhet, har hon valt att inte delta i laget på cykel, utan istället som välbehövd resurs i serviceteamet. Tidigare har hon cyklat alldeles ensam från Treriksröset till Göteborg på 23 dagar, till förmån för Barncancerfonden. Men även om hon lagt cyklingen på hyllan, är insamlingen till barncancerforskningen något hon brinner starkt för, då hon själv drabbades av cancer som sex-åring. Man genomförde en operation, men där man tyvärr inte fick bort alla tumörer. Framgångsrik operation tack vare forskning
När Henny var 15 år och skulle komma in för slutundersökning och en efterlängtad friskförklaring, kom istället beskedet att cancertumören hade börjat växa igen. Då krävdes ytterligare en operation.

- Läkarna hade tidigare sagt att om jag opererades igen, skulle jag bli förlamad på hela höger sida. Men nu har forskningen gått så pass mycket framåt tack vare insamlade pengar, så nu var operationen möjlig att göra. Därför brinner jag så mycket för att få in pengar, säger hon.


Cancer halva livet
Trots operationer lyckades läkarna inte få bort alla tumörer. Än idag är Henny inte friskförklarad, men det är inget som bekymrar henne särskilt mycket.

- Jag är inte rädd för cancer, jag har haft cancer halva mitt liv. Om jag får återfall igen, så får jag det. Jag vill leva här och nu, berättar hon. Även om Henny själv inte är rädd för återfall, är det ibland tufft att ha många vänner som själva drabbats av cancer.

- Ibland får jag otroligt mycket ångest när jag tänker på det. Jag fick ett samtal för inte så länge sedan, att en vän till mig har fått beskedet att hon inte kommer att klara sig. Att det är kört. Det känns fruktansvärt att man ska förlora ännu en kompis. Men dessvärre är det en del av den här världen, man lär känna så många som också har haft cancer och statistiskt så kommer flera av dem inte klara sig. Det är hemskt, berättar Henny. 
Komplikationer efter barncancer

Barn som behandlats för hjärntumör drabbas ofta av kognitiva svårigheter, även efter behandlingen. Detta i form av t.ex. hjärntrötthet, koncentrationssvårigheter, inlärningsproblem och problem med minnet.

- Man behöver ha ett annat perspektiv på cancer, än att man bara ska överleva. Bara för att man är behandlingsfri eller friskförklarad, betyder inte det att man automatiskt har ett bra liv. Jag blev liksom slussad i en kulvert mellan barnpsykiatrin och barncancervården. Jag har så många vänner som haft cancer, och så många av dem säger att man inte alls är tacksam för livet bara för att man överlevt sjukdomen. De har fått så mycket komplikationer och skador som följd, att de har svårt att hitta glädje i livet igen, Många kämpar med svårigheter i skolan och därefter med att klara av ett jobb, berättar Henny. Oförståelse från allmänheten
Henny förklarar att det finns en stor oförståelse från allmänheten. Både från Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och lärare under skoltiden. Henny berättar att hon inte riktigt känt att hon fick rätt plats i skolan, utan många underskattade hennes förmåga. - Det behövs absolut mer information kring vad det innebär att ha drabbats av barncancer. Man ska inte som jag, behöva hamna i särskolekoncernen, för att ingen förstod mina behov, säger hon. 

Oförståelsen kommer även från klasskamrater, vänner och bekanta. Få förstår innebörden av hur det är att leva med hjärntrötthet och hur det påverkar livssituationen.

- Jag har ofta hjärntrötthet. Det är inte en vanlig trötthet som många tror, som man kan sova bort eller bota med Dextrosol. Det innebär till exempel att sociala situationer gör mig väldigt trött. Det hände senast igår, att jag pratade med mina vänner och plötsligt förstod jag inte längre vad de sa, berättar Henny. 


Hopp om framtiden

Trots många år av kämpade, ser Henny ljust på framtiden och har hopp om förändring inom barncancervården.

- För fem år sedan överlevde 80 procent av alla barn som insjuknar i cancer. Nu har överlevnaden gått upp till 85 procent, och detta hände på bara fem år. Om fler människor skänker pengar, kommer mycket inom barncancerforskningen hända väldigt fort. Vad det gäller förståelsen för drabbade tror jag också det kommer hända mycket. Det kan bli rätt fint ändå, om politikerna och samhället förstod, säger hon avslutningsvis.
Stöd kampen mot barncancer

Team Rynkeby - God Morgon Sverige har hittills samlat in 157 miljoner kronor till Barncancerfondens sedan starten 2011. I år nyckelmärks insamlingen till forskningsprojekt inom klinisk forskning samt sena komplikationer. Vill du ge ditt stöd till Barncancerfonden och ge bidra till livsviktig forskning. Skänk din gåva här och var med i kampen med att utrota barncancer:

 https://www.barncancerfonden.se/event/team-rynkeby-god-morgon/

Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram