<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 01-07-2019

”Ingen förälder ska behöva se sitt barn ta sitt sista andetag”

”Ju fler föräldrar som slipper se sitt barn ligga på dödsbädden, desto bättre mår jag”. Så beskriver Roger Bäcklund sitt engagemang i laget och varför projektet ligger honom så varmt om hjärtat. Samma dag som Tour de Paris startade var det precis på dagen sex år sedan hans dotter somnade in till följderna av hudcancer.

När man tänker på Team Rynkeby-projektet är troligtvis det första man slås av, alla gulklädda cyklister som färdas fram på landsvägarna. Vad som sällan framgår är de hundratals människor som lägger ner enormt mycket ideell tid och arbetskraft bakom kulisserna under Tour de Paris.

Service-teamet är den grupp människor som ser till att all logistik, planering och koordinering fungerar under färden, och ser till att alla cyklister mår bra. 

Nödvändiga funktioner

Service-teamet består av ett flertal personer som sköter logistiken med mat, vatten och packning till cyklisterna. Det finns även med mekaniker som sköter cyklarna, sjukvårdspersonal som hjälper till vid behov och motorcyklister som agerar vägvisare. - Vi i serviceteamet har ett schema där vi har planerat allting in i minsta detalj, allt från vad som ska ingå i måltiderna till att fixa sponsring på tallrikar, glas och plastbackar. Vi arbetar även med att göra det trivsamt för cyklisterna under turen, då vi hela tiden försöker jobba med sammanhållningen på olika sätt, berättar Elisabeth J Malmström, som gör sitt första år i serviceteamet i TRGM Jönköping.

Viktigt att peppa varandra
Hon berättar vidare att de har olika teman varje dag, där de hittar på roliga överraskningar för deltagarna.- Det är så viktigt att man har en ödmjukhet inför andra människor och ser till att cyklisterna har det bra under färden ner. Vi brukar ofta stötta, peppa och ge dem som behöver en extra kram. Jag skulle verkligen vilja uppmuntra folk till att vara med i ett lag, oavsett om man cyklar eller inte. Det ger så fantastiskt mycket, jag är verkligen superglad för att jag skickade in min ansökan, säger hon och berättar vidare om att hon blev tillfrågad av en bekant;- Jag fick frågan om att bli service-chef från kaptenen i laget, och var först lite tveksam på att ta mig an rollen då jag inte varit med tidigare. Men med tanke på Lucas, så kändes det ändå helt självklart att gå med, berättar Elisabeth. 

Pojken som inte överlevde 

Elisabeths brorson Lucas insjuknade i cancer vid tre års ålder. Det är en tid som Elisabeth fortfarnade minns väl, även om det gått nästan 22 år sedan dess.- Det var fruktansvärt att se honom ligga där med alla slangar i kroppen. Han fick en otroligt tuff behandling, och spenderade mycket tid på sjukhus. ”Jag vill inte ha det här jävla livet”, sa han när han låg i sin sjukhussäng på sin födelsedag. Vad svarar man på det? Det kändes så oerhört grymt, han var verkligen en tapper hjälte. Men han klarade sig inte. Därför känns det extra viktigt att göra den här insatsen.

Lucas hann bara bli sex år innan cancern tog hans liv. Roger hyllar sin dotter
Roger Bäckmark är en av de motorcyklister som ska leda TRGM Jönköping mot slutdestination Paris. Samma dag som resan påbörjades under lördagen, var det precis sex år sedan han förlorade sin dotter till följderna av hudcancer. - Elin gick i nionde klass när hon upptäckte en liten prick på armen. De på vårdcentralen trodde inte att det var någonting farligt, men hon insisterade på att operera bort den. Efter att den hade skickats på analys kom det fruktansvärda beskedet, berättar han.Elin hade drabbats av en elakartad hudcancer, malignt melanom. Efter att ha behandlats för den, var hon därefter behandlingsfri under några år. Men därefter fick hon lunginflammation. - Och sedan gick det så fort. Hon visste om att hon inte skulle klara sig, så vi turades om att sova hos henne varje natt. Hur berättar man för hennes småsyskon att deras storasyster inte kommer att fortsätta leva? Det var fruktansvärt att behöva sätta dem i soffan och berätta det för dem. Hon var ju sina småsystrars stora idol. De två yngsta systarna går fortfarande till hennes gravsten varje dag.Ingen förälder ska se sitt barn på dödsbädden


Bara en månad efter det att hon blev sjuk, somnade Elin in, endast 20 år gammal. - När någon dör, lämnar man en helt trasig familj bakom sig. Elin var en sån eldsjäl, så entusiastisk och en så genuint snäll person. Det är så orättvist att hon fick lämna.Roger förklarar att Elin givetvis är den största anledningen till att han engagerar sig i projektet. - Ingen förälder ska behöva se sitt barn ta sitt sista andetag. Ju fler föräldrar som slipper hålla sitt barn i handen på dödsbädden, desto bättre mår jag. De pengarna vi samlar in gör ju verkligen stor skillnad. För inte så länge sedan var det ju endast 20 procent av barnen som överlevde sin cancer. Idag överlever 85 procent. Det känns helt fantastiskt att kunna vara med och göra skillnad.Text: Martina Mårlind 
Foto: Sofia Schaub

Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram