<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 06-07-2019

Kämpen Elsa 11 år cyklade med pappa in i mål

Elsa Andersson, 11 år är den yngsta deltagaren någonsin att cykla in under den gula målportalen i Paris, tillsammans med deltagarna i Team Rynkeby. Egentligen har hon inte åldern inne för att delta, men ett litet undantag gjordes när hon dagen till ära lämnade barncanceravdelningen hemma i Sverige för att göra sällskap med pappa in i mål. I fjol cyklade Jonas Andersson tillsammans med resten av cyklisterna i Team Rynkeby - God Morgon Kristianstad till Paris. Även detta år korsade han mållinjen, men hade denna gång extra fint sällskap av dottern Elsa 11 år. Egentligen har hon ännu inte åldern inne för att delta i projektet, men det gjordes ett litet undantag för denna hedersgäst som hade möjlighet att lämna barncanceravdelningen hemma i Sverige för att cykla ett varv runt parken Prairie du Cercle Sud och vidare in i mål med sin pappa. Detta på sin helt egen Team Rynkeby-cykel. 

- Men jag ska tillbaka till sjukhuset på tisdag igen, berättar Elsa, som precis rullat in i parken med ett stort leende på läpparna.

Elsa var även med i Paris och tog emot sin pappa förra året, men under helt andra omständigheter. Hon hade nämligen precis fått bekräftat att hjärntumören hon fick som 7-åring hade kommit tillbaka. Sedan dess har hon genomgått många tuffa behandlingar och sjukhusvistelser, men har nu under ett par dagar uppehåll i sin behandling. 
Stort stöd i Paris
Många kommer fram och ger Elsa en high five och kramar om henne när de ser henne. Även mamma Cecilia och storebror Alfons finns med på plats och peppar sina familjemedlemmar.

- Jag hade tänkt att det skulle gå snabbare att cykla, det var lite svårt att hålla balansen, berättar Elsa om hur det var att cykla in i mål tillsammans med alla cyklisterna, och fortsätter sedan; - Jag tror att jag skulle kunna tänka mig att cykla hela vägen till Paris när jag blir stor, men jag skulle nog vara med i serviceteamet först, så jag kan se hur långt det verkligen är. 

Ordet cancer

Som sällskap på cykeln har hon satt Elvira, en nalle i morgonrock, som hon fick när hon först blev sjuk. Elsa berättar att hon hade haft väldigt ont i huvudet en period, men att de hade trott att det var helt vanlig huvudvärk. Efter ett besök på sjukhuset i Kristianstad, hade det därefter blivit akut ambulansfärd till Lund. Strax därefter kom beskedet. 

Elsa berättar att hon har haft svårt att identifiera sig med ordet cancer. 


- Jag har tyckt att det varit jobbigt med ordet cancer. Man vet inte om man kommer leva eller dö, men man kan bara hoppas att man överlever. Det bodde en kvinna i huset där vi bor som hade cancer, men hon dog. Jag trodde att cancer alltid innebar att man skulle dö, men nu vet jag att det inte behöver vara så, säger Elsa. 

Vill forska på cancermediciner
Och visst är det sant. 85 procent av alla barn som insjuknar i cancer blir idag friska, vilket är helt och hållet tack vare den barncancerforskning som bedrivs. En stor majoritet av den barncancerforskning som görs i Sverige kommer från bidrag från Barncancerfonden. Det har Elsa full koll på. Hon berättar att hon redan nu har planer på vad hon ska bli när hon blir stor.

- Jag skulle vilja bli en sån som forskar, så att man kan göra bättre mediciner till de som får cancer. Min önskan är att man bara ska kunna ta tabletter, så att man blir frisk. Men det tar nog ganska lång tid att komma på det. Jag hade helst sluppit nålsticken och medicinerna som jag mår dåligt av. Och så hade jag gärna sluppit att tappa håret, det har varit väldigt jobbigt. Man känner sig så annorlunda när man inte har någon hår eller några ögonbryn, så det är tur att det finns så fina peruker, berättar Elsa.

Egen insamling

Elsa har full koll på att alla de hundratals gulklädda cyklisterna som florerar runt om i parken har varit med och bidragit till insamlingen till Barncancerfonden. Hon har själv en insamling, som har genererat hela 63 000 kronor hittills. - Sedan har jag och min bästa kompis Hanna en insamling tillsammans, berättar hon. Vi pärlar armband som vi säljer och skänker till Barncancerfonden. Det känns roligt att kunna hjälpa till. 

Elsa berättar även att hon är stolt över sin pappa som cyklat hela vägen från Sverige, och att hon är imponerad av alla deltagarna som kommit hela vägen till Paris.

- Jag skulle vilja säga ”bra kämpat” till alla som är här, berättar hon. 

Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram