<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 12-07-2021

9-årige Alvar samlade in 125 611 kronor - som hyllning till kusinen

Förra året startade då nioårige Alvar Landén en insamling för att hylla sin kusin Märtha som gick bort i sviterna av cancer. Hon somnade in sommaren 2016, efter en tuff kamp mot sjukdomen. Alvar bestämde sig för att cykla 10 mil på fem dagar och samla in pengar för att hedra kusinens minne.

Aldrig någonsin har Team Rynkeby - God Morgon haft en så ung platinasponsor. Alvar Landén var bara njo år när han trampade ihop en donation, som var likvärdig en platinasponsorplats på Team Rynkeby - God Morgons cykelkläder. Hans mål var 2000 kronor. Totalt landade insamlingen på 125 611 kronor.För kusinen Märtha
I augusti 2021 startade nioårige Alvar en insamling till förmån för Barncancerfonden, genom Team Rynkeby - God Morgon. Varje dag under fem dagar cyklade Alvar två mil om dagen, tio varv runt en udde hemma i Eksjö, samtidigt som han uppmanade folk att swisha till insamlingen. Insamlingen skedde via sociala medier, genom hans mamma Mia Einarsson. Anledningen till initiativet var att Alvars kusin Märtha blev svårt sjuk i cancer 2015 och gick bort av följderna av sjukdomen, strax innan hon skulle fylla 13 år. 


- Han tyckte att vi kunde satsa på 2000 kronor, men jag var tveksam och tänkta att jag får väl själv skänka pengarna - bara för att motivera honom till idén. Innan Alvar cyklade iväg skrev jag ett inlägg på Facebook om att swisha Alvar 20 kronor till hans insamling till Barncancerfonden. Vi hoppades att närområdet kunde uppmärksamma det och det gjorde de. Under Alvars första varv kom första swishet - och sen tog det fart! Som det plingade i hans telefon, helt galet, berättar mamma Mia Einarsson. 

Snart hade Alvar mål med 2000 kronor uppnåtts, men pengarna fortsatte att strömma in. Alvar fortsatte att cykla och projektet uppmärksammades i radio, ridningar och på nätet, samt i Barncancergalan på Kanal 5, berättar mamma Mia Einarsson. Inspirerad av Märthas pappa
Under 2017 deltog kusinen Märthas pappa Oskar Lindholm i Team Rynkeby - God Morgon Jönköping, då han tillsammans med laget tog till hela vägen ner till Paris med syftet att samla in så många miljoner som möjligt till Barncancerfonden. 

Året innan hade 12-åriga dottern Märtha hastigt insjuknat i leukemi. Under sommaren samma år bestämde hon och Oskar tillsammans att han skulle anmäla sig till Team Rynkeby - God Morgon, så fort hon blev frisk.


– Märtha drabbades av MDS, som är en form av leukemi. Hon genomgick två benmärgstransplantationer, något som påverkade immunförsvaret kraftigt. Det var inte cancern som var avgörande, utan hon fick en lunginflammation när hennes immunförsvar var i botten. Tyvärr klarade inte hennes kropp av det, berättar pappa Oskar Lindholm.

Sorgligt nog fick Märtha aldrig se sin pappa cykla till den franska huvudstaden. Hennes kamp fick ett orättvist slut, och den 1 augusti 2016 somnade hon in. Sju dagar senare skulle hon ha fyllt tretton år.


Tio mil på fem dagar


Nioårige Alvar blev inspirerad av Oskars cykling till Paris. Men även en annan inspirationskälla dök upp i hans hem. Inspiratören Pierre Mörck cyklade från Boden till Trelleborg för den ideella organisationer Movember Foundation, och övernattade hos Alvars familj i Eksjö på vägen. Efter att ha hört talas om Pierres resa, ville Alvar göra samma sak - fast på hemmaplan.

Imponerad av initiativet 
Märthas pappa hyllar Alvars initiativ och gläds åt att engagemanget de genererar.

- Det är jättefint att han engagerar sig och att han känner att trots att han inte är så gammal, kan bidra och göra skillnad. Både lokala tidningar och Aftonbladet har uppmärksammat initiativet, vilket är jätteroligt. Även om han är ung, tror jag att han på något sätt förstår vad det han gör faktiskt gör för skillnad, berättar Oskar. 


- Som Alvar själv sagt när man frågar varför han cyklade ”Barn ska vara friska inte bli sjuka”, berättar Mia Einarsson. Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram