<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 28-02-2020

Årets viktigaste motionslopp för skolelever


Den 8e maj 2020 går TRGM Skolloppet av stapeln, ett lopp där skolelever från hela Norden snörar på sig löparskorna för den goda sakens skull. Den 8e mars är det sista chansen att anmäla sig till årets roligaste och viktigaste motionslopp till förmån för Barnhjärnfonden.

Team Rynkeby - God Morgon Skolloppet är ett motions- och välgörenhetslopp, där skolelever från hela Norden springer till förmån för barn med allvarliga sjukdomar. I Sverige går alla insamlade pengar till Barnhjärnfonden.

Hittills har över 381 skolor anmält sig - och deltagarlistan växer i snabb takt. 

Under de fyra år som Team Rynkeby - God Morgon Skolloppet har arrangerats i Sverige, har skoleleverna totalt samlat in närmare 20 miljoner kronor till Barncancerfonden. Från och med 2020 kommer alla insamlade medel i samband med loppet gå till Barnhjärnfonden och den livsviktiga forskningen om barnhjärnan.Stor ökning av psykisk ohälsa bland barn
Socialstyrelsen rapporterade nyligen att den psykiska ohälsan har ökat kraftigt bland barn och unga mellan 10-17 år. Under en tidsperiod på tio år, har andelen inrapporterade fall ökat med över 100 procent.

- Barnhjärnan är väldigt sårbar. Idag vet vi för lite om barnhjärnan för att kunna ge rätt hjälp när något går fel. Det behövs mer forskning, och mer kunskap, därför är det här initiativet så oerhört viktigt, säger Anna Hemlin, generalsekreterare på Hjärnfonden.

Tusentals barn med hjärnrelaterade sjukdomar

Varje år drabbas tusentals svenska barn av någon form av hjärnsjukdom eller hjärnskada, ibland så svåra att livet inte går att rädda. Ännu fler kämpar dagligen med de utmaningar som hjärnrelaterade funktionsnedsättningar medför.

- Det är fantastiskt roligt att Barnhjärnfonden får den här möjligheten att samarbeta med Team Rynkeby - God Morgon. Varje år drabbas tusentals svenska barn av någon form av hjärnsjukdom eller hjärnskada, ibland så illa att de mister livet. Dessutom lider allt fler unga av psykisk ohälsa, från depression och ätstörningar till självmordstankar. Det måste vi stoppa, säger Anna Hemlin. För lite kunskap om barnhjärnan
De insamlade medel som kommer från Skolloppet, kommer därmed vara starten för Barnhjärnfondens viktiga arbete om forskning om barnhjärnan. 


- Att lyfta detta ämne i klassrummen och få skolelever att engagera sig i denna fråga, är för oss ett sätt att kunna bidra på flera plan – både genom insamlade medel, men också genom kunskap bland barn och ungdomar. Vi måste tillsammans arbeta för att bidra till minskat stigmat kring psykisk ohälsa och skapa ökad förståelse för att alla hjärnor är olika, säger Paul Chronqvist Svensson, Country Manager för TRGM Sverige och fortsätter; 


- Vi har under de senaste åren samlat in många miljoner till barn med cancer. Idag överlever 85 procent av dem som drabbas, men en tredjedel av de barn och ungdomar som överlever sin cancersjukdom lever med psykisk ohälsa som följd. Inget barn ska behöva må dåligt, och inget barn ska någonsin behöva känna att den enda utvägen är självmord.

Var med i kampen och stöd den livsviktiga barnhjärnforskningen
Elever som deltar i Skolloppet kan välja att ingå i ett mikrosponsoravtal med familj, vänner och lokala företag, som uppmanas skänka ett mindre belopp per varv eller kilometer som den enskilda eleven springer i samband med Skolloppet.

Pengarna betalas in till Team Rynkeby Fonden, som därefter donerar alla insamlade medel till Barnhjärnfonden och forskningen om barnhjärnan.

Anmäl din skola
Här kan du anmäla dig till Team Rynkeby - God Morgon Skolloppet 2020 >

Se antalet anmälda skolor
Nedan ser du vilka skolor som hittills anmält sig till Team Rynkeby - God Morgon Skolloppet.

Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram