<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 08-04-2017

Alice sprang för storasyster Linnea

På Ugglums skola i Partille sprang över 100 skolelever Team Rynkeby Skolloppet, med syftet att samla in pengar till Barncancerfonden. En av eleverna som varit särskilt engagerad i loppet var Alice Trygg, som går i femte klass. Idag är det fyra år sedan hon förlorade sin storasyster i cancer.

Alices mamma Camilla Trygg, cyklar för andra året med Team Rynkeby Göteborg. Camillas stora drivkraft i projektet är den äldsta dottern Linnea, som år 2012 diagnostiserades med osteosarkom - en typ av skelettcancer. Efter fjorton månaders intensiv behandling konstaterade läkarna att det inte fanns något mer man kunde göra. Den 8 april 2013 somnade Linnea in.- Linnea frågade mig om jag trodde att hon skulle kunna hjälpa andra barn med cancer när hon blev vuxen, berättar Camilla. Nu blir det ju aldrig så. Därför känns det väldigt bra för mig att få vara en del av Team Rynkeby och få möjligheten att kunna hjälpa andra familjer, för att de inte ska behöva vara med om samma sak. 


NÄSTAN EN HEL MIL

Under Skolloppet avsattes en timmes tid för eleverna, där de fick springa så många varv de orkade. Alice var lite besviken, då hon var väldigt nära att klara sitt mål med loppet.

- Det var precis så att jag inte hann springa en mil, berättar Alice. Men det var jättenära!Alice är tre år yngre än sin storasyster Linnea. Hon berättar att hennes syster fanns med i tankarna under loppet. - Jag tänkte mest på Linnea när jag sprang, berättar Alice. Då orkar jag springa mer. Jag tänker på att även om det är jobbigt, så har barnen med cancer det mycket jobbigare. Om jag springer mer får de mer pengar.

BARN SOM HJÄLPER ANDRA BARN

Camilla arbetar själv som lärare på en skola i Mölndal och berättar att barncancer har blivit ett vanligt samtalsämne på skolan inför loppet. - Det är många som kommer fram och frågar om sjuka barn och vad Team Rynkeby är för något, vilket är väldigt positivt, säger Camilla. Jag tror det är jätteviktigt att barn får lära sig värdet av att engagera sig i något, göra skillnad för andra och att man skapar förståelse för att det finns barn som befinner sig i en annorlunda situation än de själva. Sedan är Skolloppet också en fantastiskt rolig grej att göra. Både Camilla och Alice är eniga om att de vill genomföra loppet även nästa år. Camilla berättar att responsen från lärarna också varit enormt positiv.

- Vi har haft lite problem med gemenskapen på skolan, förklarar hon. Men den här dagen stärktes verkligen sammanhållningen mellan eleverna. Man kommer samman och genomför någonting tillsammans. VANN PRIS FÖR REPORTAGE OM TEAM RYNKEBY

Alice hade skrivit ett text om sin mammas engagemang i Team Rynkeby, som uppmärksammades i Partille Stories. Hennes text ”Hjältarna i gula kläder” nominerades till ett pris - och vann!- Jag blev jätterörd när Alice kom och sa att hon ville skriva om Team Rynkeby och intervjua mig, säger Camilla. När jag sedan fick se den fina texten och såg hennes förmåga att sätta ord på hennes känslor blev jag otroligt stolt och glad.

Alice berättar att hon tänker cykla till Paris precis som sin mamma när hon fyller 18.

- Då ska vi göra det tillsammans hela familjen, berättar Camilla. Men vi får övertala pappa lite först, säger hon och skrattar.GE DITT BIDRAG
Förra året samlades 23,1 miljoner SEK in i samband med Team Rynkeby Skolloppet. Vill du hjälpa en skola att stödja Barncancerfonden via Team Rynkeby Skolloppet? Ge ditt bidrag via www.team-rynkeby.se/gebidrag senast den 28 april.

Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram