<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 06-08-2020

Alvar cyklar och samlar in pengar till Barncancerfonden - för sin kusin Märtha

På lördag skulle nio-årige Alvars kusin Märtha firat sin sjuttonde födelsedag. Tragiskt nog somnade hon in under sommaren 2016, efter en tuff kamp mot cancer. Alvar har bestämt sig för att cykla tio mil på fem dagar, med syftet att samla in pengar till Barncancerfonden - som en hyllning till kusinen. Under måndagen startade nioårige Alvar en insamling till förmån för Barncancerfonden, genom Team Rynkeby - God Morgon. Varje dag har han cyklat två mil om dagen, tio varv runt en udde hemma i Eksjö, samtidigt som han uppmanat folk att swisha till insamlingen. Insamlingen har skett på sociala medier, genom hans mamma Mia Einarsson.

- När de första hundralapparna trillade in blev vi så himla glada, och nu när insamlingen är uppe i ännu mer är han jättespeedad. Men såklart också trött efter flera dagar av cyklande. Det ska ju dessutom bli väldigt varmt de sista dagarna här, så då kanske han får dela upp det och cykla en mil på morgonen och en på kvällen, berättar Mia Einarsson. Inspirerad av Märthas pappa
Under 2017 deltog kusinen Märthas pappa Oskar Lindholm i Team Rynkeby - God Morgon Jönköping, då han tillsammans med laget tog till hela vägen ner till Paris med syftet att samla in så många miljoner som möjligt till Barncancerfonden. 


Året innan hade 12-åriga dottern Märtha hastigt insjuknat i leukemi. Under sommaren samma år bestämde hon och Oskar tillsammans att han skulle anmäla sig till Team Rynkeby - God Morgon, så fort hon blev frisk.– Märtha drabbades av MDS, som är en form av leukemi. Hon genomgick två benmärgstransplantationer, något som påverkade immunförsvaret kraftigt. Det var inte cancern som var avgörande, utan hon fick en lunginflammation när hennes immunförsvar var i botten. Tyvärr klarade inte hennes kropp av det, berättar pappa Oskar Lindholm.

Sorgligt nog fick Märtha aldrig se sin pappa cykla till den franska huvudstaden. Hennes kamp fick ett orättvist slut, och den 1 augusti 2016 somnade hon in. Sju dagar senare skulle hon ha fyllt tretton år.

Tio mil på fem dagar


Nioårige Alvar blev inspirerad av Oskars cykling till Paris. Men under söndagen dök ännu en till inspirationskälla upp i hans hem. Pierre Mörck cyklar just nu från Boden till Trelleborg för den ideella organisationen Movember Foundation, och stannade för att övernatta hos familjen i Eksjö. Under resan har Pierre samlat in 327 000 kronor, som kommer gå till bland annat testikel- och prostatacancer. Efter att ha hört om hans cykelresa, kände Alvar att han ville göra samma sak - fast på hemmaplan. Hans mamma Mia Einarsson är imponerad över sonens initiativ och det resultat det hittills genererat.


- ”Mamma, kan jag få göra detta?” frågade han mig på söndagkvällen när vi hade Pierre på besök. Och visst fick han det, men egentligen ville han börja samma kväll och klockan var då redan nio på kvällen. Så vi beslutade att börja på måndagen dagen därpå, och därefter cykla varje dag fram till fredag, berättar Mia Einarsson.

Innan insamlingen har avslutats, är den redan uppe i 63 000 kronor. Varenda krona kommer att skänkas till barncancerforskningen via Team Rynkeby - God Morgons insamling.

- Han tänker på henne när han cyklar, hon är med honom när han trampar sina mil. De var väldigt lika i sättet, Alvar och Märtha, berättar Mia. Imponerad av initiativet 

Märthas pappa hyllar Alvars initiativ och gläds åt att engagemanget de genererar.

- Det är jättefint att han engagerar sig och att han känner att trots att han inte är så gammal, kan bidra och göra skillnad. Både lokala tidningar och Aftonbladet har uppmärksammat initiativet, vilket är jätteroligt. Även om han är ung, tror jag att han på något sätt förstår vad det han gör faktiskt gör för skillnad, berättar Oskar. 

På lördag kommer insamlingen att sammanställas och resultatet offentliggöras. Samma dag skulle Märtha ha fyllt sjutton år. Släkt och vänner kommer som vanligt fira födelsedagen hemma hos familjen Lindholm. Fram tills dess fortsätter Alvar trampa runt udden och förhoppningsvis generera ännu mer pengar till den livsviktiga barncancerforskningen. Stöd Alvars insamling
Stöd Alvars egen insamling till Barncancerfonden via Team Rynkeby - God Morgon Sverige. Läs mer i mamma Mias inlägg: https://www.facebook.com/meinarsson/posts/10158954955708221 
Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram