Anders låter inte fysiska hinder hindra honom från att cykla till Paris ”Vill man, så kan man”
<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 03-07-2018

Anders låter inte fysiska hinder hindra honom från att cykla till Paris ”Vill man, så kan man”

När Anders Jungbeck blev diagnostiserad med MS - multipel skleros, blev han påmind om att kroppens alla funktioner inte längre var någon självklarhet. Han har även proteser i båda knäna samt i höften. Men trots detta cyklar han till Paris med en härlig inställning. ”Om man vill göra det, så är det bara att testa.”, säger han med ett leende. Anders Jungbeck cyklar sitt första år tillsammans med Team Rynkeby - God Morgon Kristianstad. Men det är många timmars hård träning som ligger bakom att vara deltagare i projektet, något som kanske inte är en självklarhet för personer med en kronisk sjukdom. För fyra år sedan blev han diagnostiserad med MS. Han har även proteser i båda knäna och i höften, då han upplevt enorm smärta. - MS kan man ha i flera olika former och grader, berättar han. Man kan ha det på olika sätt, i hjärnan eller ryggmärgen. Jag har det i ryggmärgen, och förhoppningen är att det inte ska komma fler. Då kan det blir stora problem med rörligheten.

Oförutsägbar sjukdom
När Anders besökte sin läkare för fyra år sedan, fick han raka besked.

- Det första doktorn sa till mig var, att jag inte behövde få ett enda skov eller problem till. Men jag kan också bli rullstolsbunden om ett halvår, berättar Anders, när vi träffar honom på en rastplats i norra Tyskland, där han sitter och får lunchen serverad. Tar vara på kroppen

Med en sjukdom som oftast utvecklas åt det negativa hållet, kan det vara lätt att känna en uppgivenhet och att tappa hoppet. Men Anders menar på att det inte är någon idé att tänka på det, utan att han istället tar vara på den kropp han har och tränar så mycket han kan.

- Oftast blir sjukdomen sämre med tiden. Precis i början när jag fått min diagnos, så kände jag efter mycket i kroppen, men sedan insåg jag att det inte är någon idé. Jag kan ändå inte styra över det. Det är ju ingen idé att sätta sig ner och vänta.Ingenting om man jämför med barnen

Anders menar även på att det är en inställningsfråga. Han har en rörlig kropp än så länge, och då är det inte ett hinder. 

- Det finns ju människor som gör det till ett hinder. Men när jag tänker på att vi gör detta för barnen, så känns min sjukdom som ingenting. Jag kan röra mig, jag kan trampa - så det gör jag. Vill man, så kan man

Han berättar att en del i projektet, som han tycker är fantastiskt, är att alla kan vara med och cykla. Att det finns människor i alla storlekar och åldrar, som deltar i laget. - Man behöver inte ha cyklat en meter innan, det finns de som är bättre och det finns de som är sämre. Men vi hjälper varandra och ser till att alla kommer fram. Dessutom har vi fem sjukvårdare i laget, så man känner sig väldigt trygg när man är ute på vägarna. Jag tycker att om man vill söka till detta projektet, så ska man testa! Är man osäker på sin förmåga, kan man kontakta kaptenerna och berätta om sin historia. En sjukdom eller skada, behöver inte vara ett hinder, säger han. 


Det är en härlig inställning Anders bär med sig, att man inte ska se dina fysiska förutsättningar som ett hinder - utan att man ska våga testa. - Jag har faktiskt aldrig varit så här vältränad. Det är bara att fortsätta. Så länge det inte förvärras, så kommer jag att fortsätta att träna och röra på mig, avslutar han med ett leende. 

Tillbaka

Snapshots from Tour de Paris 2019

Snapshots from Team Rynkeby's trip to Paris 2019 - new snapshots every day.

Se mer

Bli Barnsupporter

Bli barnsupporter och stöd Team Rynkebys insamling till Barncancerfonden. 

Ge ett bidrag

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram