<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 13-07-2021

Andreas och Marcus miste varsitt barn till följderna av cancer

Att höra att det inte finns något mer att göra för ens sjuka barn är varje förälders mardröm. För Marcus Skoglund och Andreas Haglund blev det deras verklighet. Marcus miste sin son Sebastian och Andreas sin dotter Nelly till följderna av cancer. Nu engagerar de sig i Team Rynkeby - God Morgon för att samla in pengar till Barncancerfonden. På Andreas motorcykels packbox står det två namn. Två namn och två anledningar till att han engagerar sig i projektet. Nelly och Sebastian. Både han och vännen Marcus engagerar sig i projektet, då deras respektive barn gick bort till följderna av cancer. - När Nelly var sju månader upptäckte vi att något inte stod rätt till med hennes ögon. De ryckte och hon hade svårt att fixera blicken. Vi trodde först att det var någon typ av ögonsjukdom. Men vi åkte in till vårdcentralen och kunde konstatera att det handlade om något helt annat, berättar Andreas. Det skulle visa sig att Nelly drabbats av en hjärntumör. En cellgiftsbehandling påbörjades. 

- Läkarna sa där och då att de kanske kunde förlänga hennes liv med max ett år. Men åren gick och det började se bättre ut. Men sedan kom ett bakslag och man beslutade sig för att stråla henne. Då hade hon hunnit fylla fyra år. Då skulle hon få trettio strålbehandlingar. Vi fick inte vara med inne under strålningen, så vi köpte ett sidenband som gjorde att hon kunde hålla i ena änden och vi i andra, berättar Andreas. 

Åren gick och röntgenbilderna gav positiva besked. Tumören hade slutat växa. - Det var till och med på tal om att förlänga intervallerna mellan behandlingarna. Men då upptäckte man förändringar i hjärntumören. Man hittade förändringar i den förlängda ryggmärgen, mot hjärnstammen. Tumören hade återigen börjat växa. Därmed sattes en ny dos cellgifter in. I samma veva gick Sebastian bort, Marcus son, berättar Andreas. 

Vänner med en gemensam historia
Marcus och Andreas träffades redan i föräldragruppen på BVC för sjutton år sedan. Aldrig hade de då kunnat ana, att deras vägar skulle korsas i vården igen, på en betydligt mindre ljus plats.

- Marcus var med och cyklade med Team Rynkeby redan 2016. När han skulle ansöka igen frågade han om inte jag skulle vara med. Så jag ansökte som motorcyklist, berättar Andreas och fortsätter; - När man lever nära cancern ser man hur mycket som har hänt kring barncancerforskningen på de fjorton år som Nelly var sjuk. Otroligt mycket har förändrats. Man har hittat nya mediciner, bättre behandlingar, målinriktade behandlingar. Under den sista tiden fick vi också spendera mycket av behandlingstiden hemma. Jag fick stå hemma och blanda cellgifter med skyddshandskar. Det är mycket mer fokus på livskvalitet nu, till skillnad från i början, då det var betydligt mer isolering. Det är mycket fokus på lekterapi, underhållning i vården och se till att barnet får ett så rikt liv som möjligt under sjukdomstiden, berättar Andreas. 
Men så en dag kom beskedet som ingen förälder vill få.

- Vi planerade för ett liv hemma med handikappsanpassat hus, vi hade precis fått bygglov. Nelly hade genomgått en ny magnetröntgen och vi väntade besked. Det visade sig att läkarna upptäckt att tumören igen börjat växa. De berättade att det inte fanns något mer att göra, berättar Andreas. Nelly somnade in dagen innan hon skulle fyllt femton år.Från fullt frisk till respirator på tjugofyra timmar

Innan Marcus son Sebastian insjuknade var allt som vanligt hemma hos familjen Skoglund. - Min fru badade barnen i badkaret, något som var en rutin vi hade. Plötsligt hade hon känt knölar i nacken på honom. De åkte in till vårdcentralen dagen efter. I det läget tror man inte det värsta, absolut inte att det skulle vara cancer, utan säkert något annat. Därför kom det som en stor chock när de frågade oss, om vi visste vad leukemi var för något. För mig var ju leukemi något man dog av, berättar Marcus.
 

Läkarna berättade om behandlingsplanen som Sebastian skulle genomgå de kommande två och ett halvt åren. 

- Det kändes så overkligt att se honom gå från fullt frisk till att hamna i respirator på tjugofyra timmar. Men behandlingen flöt därefter på ganska bra under två år, berättar Marcus. 

Men i maj 2014 blev värdena allt sämre. Och en dag kom beskedet de hoppades på att aldrig få. - Jag minns den dagen så väl när vi fick beskedet. Hon som skulle ge oss det hade gått runt med lappen med informationen hela dagen, den var alldeles skrynklig. Det visade sig att han fått ett återfall. Men läkarna hade redan gett honom all den behandling som fanns att ge, det fanns inget annat i världen som skulle kunna rädda honom.Marcus berättar att den sista tiden i Sebastians liv var fyllt av upplevelser och fina minnen.- Vi försökte göra så mycket vi bara kunde under hans sista två år, men särskilt hans sista två månader i livet, när vi visste att det inte fanns något mer att göra. Vi gjorde allt vi kunde komma på för att göra hans sista tid så fin som möjligt. Genom Min Stora Dag fick vi möjligheten att åka och se Drifting-SM i Eskilstuna. Det var full VIP hela vägen, något som Sebastian tyckte var jätteroligt. Han ville även så gärna fira jul, så det gjorde vi trots att det var oktober, berättar Marcus.

Sebastian fick sin leukemidiagnos när var fyra år gammal. Han somnade in när han fyllt sju år. - Jag lovade Sebastian att cykla till Paris med Team Rynkeby - God Morgon när han blev frisk. Men det blev ju aldrig så, men jag cyklar ju ändå. När det är tungt i backarna brukar jag använda honom som kraft, Sebastiankraften. 

Stöd insamlingen till Barncancerfonden

Stöd Marcus insamling till Barncancerfonden via Team Rynkeby - God Morgon Jönköping här:
https://intranet.team-rynkeby.com/mycollection/2309

Eller bidra via Swish på: 123 426 2945

Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram