<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 05-08-2018

Carl cyklar för cancer - med cancer

Mitt under projektåret, ett par månader innan cykelturen till Paris, kom beskedet. Efter ett benmärgsprov fick Carl Roy beskedet som skulle få hans omvärld att stanna upp och bli kolsvart - cancer. Nu har han skickat in ansökan till projektet för tredje året i rad. ”Det finns inte längre några ursäkter till varför man inte kan cykla till Paris för att samla in pengar till Barncancerfonden. ”

Under de två senaste åren har Carl Roy engagerat sig i Team Rynkeby - God Morgon Sjuhärad, både som cyklist och som en del av serviceteamet. Nu har han skickat in sin ansökan för tredje året i rad och hoppas på att få cykla till Paris ännu ett år. Ett val som kanske inte varit helt självklart.

- Under min tid i Team Rynkeby-projektet så har jag verkligen ramlat ner på botten och sedan klättrat hela vägen upp igen och lite där till. Efter min resa så har projektet fått en helt annan mening. Det finns längre inga ursäkter till varför man inte kan cykla till Paris för att samla in pengar till Barncancerfonden, berättar Carl.

Första cancerbeskedet

Redan innan ansökan skickades in för första gången under 2016, hade Carl och hans familj drabbats av ett annat tragiskt besked. Efter undersökningar konstaterade läkarna att Carls pappa drabbats av en hjärntumör.

- En dag när jag satt där bredvid pappa, så berättade jag att jag ska nog cykla till Paris, berättar han. Jag frågade vad han trodde om det. Blicken och skrattet jag fick till svar glömmer jag aldrig. Jag blev mer eller mindre idiotförklarad och han sa med ett skratt, att det går ju både att köra bil och flyga dit. Men med tanke på syftet med projektet, så kanske det inte är så dumt ändå. En kort tid där efter så lämnade pappa oss.Svartare än svart


Carl hade redan innan sin antagning till TR-GM ägnat många timmar på cykeln.

- Cykla för mig är avkopplande och ett extremt bra sätt att rensa huvudet, förklarar han. Jag har cyklat en hel del både själv och i grupp. Men när jag var och cyklade på Gran Canaria under hösten hände något, då jag plötsligt kände att kroppen inte längre var med mig. Jag fick feber och frossa, som höll i sig.

Det var början på en lång rad sjukhusbesök, då Carl hade en konstant feber från november till februari. - Jag åkte in och ut på sjukhus, ibland för egen maskin och flertalet gånger med ambulans. Det togs mängder med prover, där man kunde konstatera att något inte stod rätt till, men man kunde inte ge några svar på vad orsaken var. 

Till slut beslutades det att Carl skulle ta ett benmärgsprov, vilket skulle visa sig ge det svar som han så länge funderat över.- Provet togs och plötsligt händer det. Allting blev svartare än svart. Det som aldrig skulle kunna hända mig hade hänt. ”Spleniskt marginalzonslymfom”, stod det skrivet i journalen. Ett långt ord för det otänkbara - cancer. Carl förklarar att man omöjligt kan förbereda sig på ett sådant besked. 


- Allt går så fort runt om en, men ändå står tiden stilla. Jag visste varken ut eller in, men det jag såg framför mig var ett liv som långsamt gick precis åt rakt motsatt håll än det jag planerat. Vid detta laget var tanken om att sitta på en cykel från Borås till Paris längre bort än månen.Vägen tillbaka upp på sadeln


En hel del sjukhusbesök präglade det året, som egentligen skulle ha gått till att helt kunna fokusera på att cykla och samla in pengar till Barncancerfonden. I februari det året opererades en lymfkörtel bort, och två månader senare plockades även mjälten ut - dubbelt så stor som en normalt. - Men det tog inte lång tid därefter innan jag började sätta upp mål. Paris var plötsligt ingen omöjlighet, även om det var väldigt långt bort realistiskt. Men allt går väl om man vill tänkte jag, berättar Carl.Tar inte morgondagen för givet

Carl är tydlig med att han inte tänker lägga sig ner och sluta göra grejer han vill göra, bara för att han har en diagnos på pappret. - Jag mår förhållandevis bra stor del av tiden och då tänker jag fortsätta cykla och utmana mig själv, säger han. Man vet ju inte vad som händer imorgon. Ska jag börja tänka så, kan jag ju lika gärna lägga mig ner och ge upp på en gång. En läkare sa till mig en gång att jag hade så allvarlig reumatism, så att jag skulle hamna i rullstol för resten av livet. Men jag hade ju inte reumatism och så länge min kropp orkar tänker jag fortsätta att cykla. 
 

Vill man delta, så kan man

Ansökan för TR-GM 2019 är öppen fram till den 17 augusti och Carl själv har precis skickat in ansökan för tredje året i rad. Han anser att hans sjukdom inte ska få vara en begränsning för det han vill göra.

- Det finns så otroligt många människor i det här projektet som jag blir så galet imponerad av. Det finns överviktiga människor, som aldrig tidigare suttit på en racer. Det finns de som är blinda och det finns människor som Aron Andersson, som har cyklat utan att använda benen. Vill man delta, så kan man!

Carl förklarar att hans inställning till projektet ändrats sedan hans pappas och hans egen sjukdom drabbat familjen.

- Vuxencancer och barncancer går inte att jämföra. Men ett cancerbesked krossar en hel familj, vilket ingen ska behöva uppleva. För mig finns det en väg och den är framåt. Det finns människor som har det värre. Det finns barn som aldrig kommer att kunna cykla till Paris, på grund av att de är just barn som drabbats av cancer. Det finns barn som inte blir mer än barn på grund av cancer. Anmäl dig till TR-GM 2019

Vill du vara en del av de lag som nästa år kommer att cykla till Paris till förmån för Barncancerfonden? Här kan du anmäla dig till Team Rynkeby - God Morgon 2019. 

Sista ansökningsdag är den 17e augusti 2018. 

 

Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram