<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 30-06-2018

Det bästa jag kan göra för Julius är att cykla till Paris

Jakob Kargaards sex-årige son är allvarligt sjuk i leukemi. Därför är det med ett tungt hjärta, men med vetskapen att kan faktiskt kan vara med och göra skillnad för sin sjuke son, som Jakob Kargaard idag sätter sig på cykelsadeln för att cykla till Paris med Team Rynkeby.

Jakob Kargaard kände på sig att något inte stod rätt till med hans sex-årige son Julius, då hans mobiltelefon började vibrera intensivt i bakfickan på hans cykeltröja en söndag i maj.

Jacob var ute och tränade med lagkamraterna från Team Rynkeby Storstrøm, och då han äntligen fick möjlighet att stanna för att ta fram sin telefon, hade han ett flertal missade samtal från hans före detta fru Liff Olivia Bytov. - Hon sa att jag skulle skynda mig att komma in till Rigshospitalet, eftersom läkarna var stensäkra på att Julius hade fått ett återfall, säger Jakob, som fortfarande var iklädd sina svettiga, gula cykelkläder, när han senare under dagen fick det tragiska beskedet. Den cancersjukdom, akut lymfatisk leukemi (ALL), som Julius blev diagnostiserad med då han endast var 11 månader gammal, var efter läkarnas diagnos tillbaka. 

På en hundradels sekund var de tre människornas liv än en gång slagit i spillror. - Julius har nu fyllt sex år, så det är en helt annan situation än förra gången vi var på sjukhuset. Han förstår på ett annat sätt vad det är som händer, att han befinner sig på sjukhuset och att han är allvarligt sjuk. Och vi försöker förklara för honom, att när hans mamma och pappa gråter, att det är för att vi tycker synd om honom, säger Jakob. ”Det är ett återfall”


Följande dag fick Jakob och Liff bekräftat, det som de innerst inne redan visste, nämligen att Julius fått ett återfall.

- Det är uppenbart att den behandling som Julius fick första gången, inte har varit tillräcklig, då sjukdomen återuppstått i hans kropp. Så nu väntar två till ett års behandling, om cellgiftsbehandlingen fungerar som den ska, säger Jakob Kargaard. Trodde det var slut

Sedan Julius första behandling, har nya behandlingsprotokoll införts - bland annat en mycket stark medicin, som påverkar kroppen likt en tsunami. Det är därför inte tal om det kommer att bli biverkningar - det är en fråga om hur allvarliga de blir. 


- Medicinen har gjort att han i nuläget är helt utan immunförsvar. Det innebär att han är mottaglig för precis allt, säger Jakob och listar upp några av de biverkningar som Julius utsatts för de senaste veckorna. - Bukspottskörtelinflammation, lunginflammation, halsinfektion, två svampinfektion i lungorna, jästsvamp, svamp i blodet, svamp i hans medicinport, inflammation i munnen, slemhinneinflammation och förstoppning. Utöver det har han fått en kateter, eftersom han själv inte kan kissa och har så ont i benen att han inte kan gå, säger han.

Och när Jakob och Liff inte trodde det kunde bli värre, fick Julius också en allvarlig blödning i magen, som gjorde att han under loppet av några timmar miste en hel liter blod. - Läget var väldigt kritiskt, och jag var faktiskt helt säker på att det skulle vara slutet för honom. Jag satt därinne helt ensam, och plötsligt sjönk hans kroppstemperatur till bara 34,5 grader, och både hans täcke och kudde var genomblöta av svett. Hans blick var bara helt uppgiven, säger Jakob och suckar tungt. - Vid den tidpunkten tänkte jag i mitt stilla sinne att jag skulle ta farväl till honom. Jag tänkte att något var allvarligt fel, vilket jag fick bekräftat, då rummet plötligt fylldes av människor med alla möjliga apparater, och jag kunde se på dem att saker behövde göras snabbt.


Gör skillnad på cykeln
Efter en månad, där Julius tillstånd varit mycket kritiskt, är han nu stabil. Och för några dagar sedan, upphörde även smärtorna i magen för första gången. Framgången har gjort Jakob säker på, att han gör rätt i att cykla till Paris med Team Rynkeby. - Julius är där han ska vara, och han är i bästa möjliga händer. Han är stabil. Jag hade naturligtvis inte tagit beslutet att cykla, om jag kände att hans situation var osäker. Men nu känner jag istället, att jag kan göra någonting viktigt till förmån för honom och andra sjuka barn, genom att uppmärksamma projektet och samla in mer pengar till barncancerforskningen.

- Det är en till två procent, som får återfall av den typen av cancer som Julius har, vilket innebär att man inte riktigt har någon statistik eller tydliga riktlinjer för vilket behandlingsprotokoll som är bäst att följa. Jag känner att jag vill vara med och bidra till att man kommer framåt inom barncancerforskningen - och jag vet, att det betyder mycket för Julius och hela laget att jag är med och cyklar. - Men om Julius situation förändras, så kommer jag naturligtvis att sätta mig på första flyg hem, säger Jakob, som är rörd av det stöd han fått från lagkamraterna i Team Rynkeby Storstrøm - som under turen till Paris döpt om laget till Team Rynkeby Julius.

- Team Rynkeby är inte bara ett välgörenhetsprojekt. Det är en gemenskap, där man bryr sig om varandra. Mina lagkamrater har hjälpt mig och min familj otroligt mycket - de har passat mitt hus, hämtat min post och gjort så mycket mer. Det är helt galet att uppleva hur människor vill hjälpa varandra när man går igenom svåra saker i livet, säger han. Du kan följa Jakob Kargaard och resten av Team Rynkeby Julius hela vägen till Paris på www.team-rynkeby.com/LIVE2018.

Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram