<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 06-11-2020

En flaska gör skillnad i Norge

Med slogan "One Bottle Is Enough" hoppas den norska Team Rynkeby-God Morgon cyklisten Henning Aarekol med smeknamnet "Pante-Henning" att samla in miljoner norska kronor för barn med kritisk sjukdom. Projektet har tagit bra höjd från början, men ambitionerna är ännu större. "Jag kommer inte ge upp förrän alla i Norge har donerat en flaska till projektet."

Projektet är lika enkelt som det är genialt. Grundidén i ”One Bottle Is Enough” är att om alla norrmän bara donerar en flaska till Team Rynkeby-God Morgon, kommer det att få in cirka 12 miljoner norska kronor för det goda ändamålet.

Och vem kan inte klara sig utan en flaska är resonemanget från de två idémakarna Jan Michael Leifsen och Henning Aarekol, även kallade Pante-Henning, från det lokala Team Rynkeby – God Morgon teamet, Team Haugaland.

Team Rynkeby - God Morgon Norge startade därför projektet för bara en och en halv månad sedan, och det har fått en fantastisk start. Under de första sex veckorna har mer än 90 000 flaskor samlats in och antalet ökar stadigt med flera tusen flaskor per dag just nu.

"Vi har inte en orealistiskt stor önskan, vi önskar bara att alla pantar vars en flaska. Det är så enkelt med det här projektet. Pant din flaska och donera beloppet till Team Rynkeby-God Morgon” är budskapet från Henning Aarekol. "Vi måste inkludera alla. Alla i Norge har en flaska," fortsätter han.

Artikeln fortsätter under bilden...

Man pantar för glatta livet i Haugaland i Norge. Även de små hjälper till att panta.
(Privat foto: Team Rynkeby-God Morgon Norge)

Norge står enade om pantning
Under de senaste fyra åren har Henning Aarekol cyklat med Team Rynkeby - God Morgon till Paris till förmån för barn med kritisk sjukdom. Men när förra projektårets resa till Paris avbröts på grund av corona trodde han att det behövdes nytt och kreativt tänkande.

"Medan jag tänkte och tänkte fick jag reda på att 300 000 flaskor kastas i Norge varje dag. Och sedan slog det mig: Vi måste ha de flaskorna", säger han upphetsad. Sedan tanken på flaskinsamling startade den 18 september har det varit en stor framgång. Sex nya lag i Norge har hoppat på projektet och fler är på väg. Familjer, kollegor, kommuner, skolor, dagis och arbetsplatser deltar.

Enligt landschefen i Norge, Kenneth Baltzersen, är styrkan i projektet att det är oerhört enkelt för människor att delta. "Det är fantastiskt, och vad som händer nu är att de börjar tävla om vem som kan samla mest. Och det skapar en energi som kommer att nå riktigt långt", förklarar han.

Brev till den norska kungafamiljen
Men ambitionerna går mycket längre. Målet är att samla en flaska från varje enskild invånare i hela Norge. Och Henning Aarekol hoppas att alla bidrar. Förra veckan skickade han därför också ett brev till adressen: Slottsplassen 1 i Oslo. Den norska kungafamiljen bor här.

"Kungen och drottningen är norska medborgare. Så jag hoppas att de också har en flaska som de kan bidra med," säger han.

Det är ett projekt för alla, betonar Jan Michael Leifsen. "Hela idén med Team Rynkeby - God Morgon andan är levande och bra i detta projekt. Idén med projektet har varit att få så många nya människor som möjligt att bidra till samlingen. Personer som kanske inte tidigare haft möjlighet att stödja Team Rynkeby - God Morgon har nu möjlighet att bidra med en flaska. Alla kan vara med, säger han. Därför kan idén också lätt plockas upp i andra länder, tror de två initiativtagarna.

"Det handlar om att göra det enkelt. Om du kan samla en flaska per person, kommer resultatet att komma av sig själv."

 Fakta:

  • Projektet "En flaska räcker" lanserades den 18 september 2020 i Norge.
  • Team Rynkeby-God Morgon i Norge har hittills samlat 90 000 flaskor. 

  • Målet är att samla in sex miljoner flaskor. Det kommer att få in cirka 12 miljoner kronor till förmån för barn med kritisk sjukdom. 

  • I de första områdena i Norge är målet om en flaska per. person. Här har de samlat i genomsnitt 1,5 flaskor per. person.
  • Specifikt fungerar projektet på ett sådant sätt att du pantar din flaska och donerar beloppet via din mobiltelefon till Team Rynkeby - God Morgon i Norge. Det är också möjligt att man får hämtat sina flaskor av det lokala Team Rynkeby - God Morgon teamet.


Børnene hjælper med at levere flasker. Den gule cykel bliver brugt kreativt.
(Privat fotos: Team Rynkeby-God Morgon Norge)
 

Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram