<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 10-07-2017

En ögonsjukdom har ödelagt Martins syn, men inte hans goda humör

En av dem som har antagit utmaningen att cykla ner till Paris är Martin Egonsson. Till skillnad från resten av laget som har full synkapacitet, så har Martin en ögonsjukdom som gör att han endast kan se 3 procent på ena ögat och är helt blind på andra. Men det hindrar inte honom från att ligga längst fram i klungan och bjuda resten av laget på sitt härliga humör.

Etapp 2: Verden-Münster Martin har en ärftlig ögonsjukdom, som gör att näthinnan till slut brister. För 7-8 år sedan kunde han se och till och med köra bil, men de senaste åren har tillståndet bara blivit sämre. Sedan 2012 ser han bara 3% på ena ögat och är helt blind på andra.

- Jag ser bara skuggor och färger, men kan inte urskilja ansikten eller text, förklarar Martin. Man får ju se ljusglimtarna

Martin upplevs som en otroligt entusiastisk person. Han är noga med att inte använda ordet ”blind” när man talar om hans funktionsnedsättning.

- Så länge jag kan se lite grann så är jag ju inte blind, säger han - man får se det positivt! En dag kanske jag inte kan något alls se längre, så man får ju ta vara på den lilla syn man har så länge man har den. Man får ju se ljusglimtarna.Storasyster Mim finns med hela vägen

För att kunna ta sig ner till Paris på ett säkert sätt har Martin köpt en specialbeställd tandemcykel, som han cyklar på tillsammans med sin storasyster Mim. Den kommer de tillsammans med resten av Team Rynkeby Kristianstad att köra på hela 126 mil ner till den franska huvudstaden.

- Det var först en annan kille i laget som skulle cykla tandem med Martin, berättar Mim. Men när han gjorde ett plötsligt avhopp i julas bestämde jag mig för att ta hans plats. Jag ångrar det inte en sekund!

Stöd från lagkamraterna
Mim och Martin är överens om att lagets stöd har varit avgörande för att de nu sitter på cykeln ner mot Paris. -Utan vårt team hade vi nog aldrig fixat detta, säger Martin. Jag har ju ett handikapp, men det är ingen i laget som ser det som ett handikapp. Alla är väldigt hjälpsamma.

Martin är övertygad om att han kommer att ta sig ner till Paris utan problem. 

- Det finns inga hinder egentligen, säger han. Det finns bara en själv och ens förutfattade meningar i livet på vad man kan göra. Man sätter sina egna gränser. Det gröna ögat
I samband med resan till Paris har Martin valt att byta ut sitt glasöga i den goda sakens namn. Vad som på avstånd liknar ett grönt öga, visar sig vid närmare syn vara Team Rynkebys karaktäristiska gröna logga, som är insatt som en pupill.

- Jag tänkte att jag måste ju vara lite festlig på turen, säger han och ler.Följ Martin och hans systers resa via deras Facebook-sida: 
https://www.facebook.com/Parismedoss/?fref=ts

Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram