<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 24-08-2019

Eric överlevde cancern mot alla odds - i år cyklade han till Paris med sin pappa

När Eric Ulesköld endast var ett år gammal fick hans föräldrar motta beskedet som varje förälder fruktar. Efter ett telefonsamtal mitt i natten, blev det akut ambulansfärd mot sjukhuset och barnonkologen. Det var början på en lång resa och ett konstant svävande mellan liv och död. ”Idag är jag bara så tacksam. Vi visste inte hur länge vi skulle få ha Eric kvar, berättar Niclas Ulesköld, som under sommaren cyklade med sin son till den franska huvudstaden.

Efter ett flertal prover, visade det sig till slut att Eric drabbats av en mycket ovanlig typ av spädbarnsleukemi. Under året då han insjuknade, hade endast tre andra barn i Norden drabbats av samma sjukdom. Eric var dock den enda som klarade sig. Var på håret att inte klara sig
- ”Det visade sig att du var så jäkla dålig, det var verkligen på håret att du klarade dig, säger Niclas och tittar på sin idag 17-årige son som sitter bredvid. Jag hade aldrig hört om någon som hade så dåliga blodvärden som Eric hade. Onkologen berättade att om vi hade kommit in ett dygn senare, så hade han aldrig klarat sig.”

Eric berättar att det är svårt att ta in att det är honom pappans ord handlar om.

- ”Det är jobbigt att höra när han berättar det. Jag var ju så liten när det hände, så jag minns ju ingenting, förklarar Eric. Men det har präglat hela min uppväxt. 

Livslånga följer av sjukdomen
Eric har likt många andra som drabbas av cancer i barndomen, komplikationer till följd av sjukdomen. Pappa Niclas berättar att det är otroligt att det har gått så bra för Eric som det faktiskt har.

- Läkarna befarade att Eric inte skulle få tänder, inte skulle kunna gå som andra barn och att han skulle bli överviktig, men det har gått över alla förväntningar, berättar Niclas. Det har ju även påverkat oss mycket som föräldrar, att orostankarna drar igång så fort Eric blir dålig. När han t.ex. fick dubbelsidig lunginflammation, tänkte vi ”yes, det var inte ett återfall”. Jag tror att man alltid kommer ha med sig det i bakhuvudet som förälder till ett före detta cancerdrabbat barn.

En av de komplikationer som Eric har till följd av sjukdomen är hjärntröttheten. Det är en mental trötthet, som kan liknas som en hårddiskkrash, som leder till kraftig trötthet, inlärningssvårigheter och koncentrationssvårigheter. - Ingen man träffar vet vad hjärntrötthet är, men det är en del av min vardag, berättar Eric. Det tär på mig att veta att man måste växla ner, annars kommer hjärntröttheten direkt. Den kan komma så plötsligt, man är oftast inte med på att den kommer. Det känns ungefär som att du är vaken, men hjärnan är inte där. Den går inte igång. 
Livsviktig forskning

Även om det har gått många år sedan Eric färdigbehandlades för din cancer, är den fortfarande en del av hans vardag. Team Rynkeby - God Morgon Sverige har under insamlingsåret 2019 samlat in pengar märkta specifikt till klinisk forskning inom barncancer, samt sena komplikationer till följd av sjukdomen. - Vi vet ju hur de insamlade pengarna kommer att användas och att de verkligen kommer att komma till nytta. Det finns inte särskilt mycket forskning på sena komplikationer idag, så det är fantastiskt att kunna påverka så att fler barn i framtiden förhoppningsvis slipper den här typen av följdeffekter som Eric drabbats av, berättar Niclas.

Tillsammans mot Paris

Både Eric och Niclas är överens om att de är glada att de har delat upplevelsen om att cykla till Paris tillsammans med varandra. - Det känns fint att ha någon närstående att dela minnena med, och någon som man känner sig trygg med. Och även att spy galla på när det går dåligt, berättar Eric och skrattar. Vi har gjort allting tillsammans det här året och det känns så fint. I år kommer Eric och Niclas inte att cykla till Paris, däremot satsar de på att delta i serviceteamet och hjälpa cykellaget på färden ner i Europa. 

Vill du också göra ditt livs cykelresa och samtidigt bidra till att hjälpa fler svårt sjuka barn? Ansök senast den 25e augusti på: www.team-rynkeby.se/ansök. Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram