Hanna överlevde cancern - ”En maxdos var den enda chansen för mig att överleva.”
<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 02-07-2019

Hanna överlevde cancern - ”En maxdos var den enda chansen för mig att överleva.”

När Hanna Falk var endast fyra år gammal drabbades hon av leukemi. Hela femton år senare friskförklarades hon, efter att ha spenderat många timmar av sitt liv på sjukhus. ”Jag fick veta i efterhand att jag var nära att stryka med.”, berättar Hanna, som för första gången deltar i TR-GM Linköping. Hanna Falk 26 år, är en av deltagarna i TRGM Linköping, som under Tour de Paris cyklar en av de mest kuperade rutterna av alla. Tillsammans färdas de genom dalar och över berg, mot slutdestination Paris. Även om Hanna tycker cyklingen är kul, är det inte den som är huvudanledningen till att hon deltar i projektet.

- Insamlingen är ju verkligen prio nummer ett med det här projektet, det är ju därför jag är med . Jag känner en sån ödmjukhet inför livet och vill kämpa för att andra ska må bra, säger Hanna. Endast fyra år gammal blev Hanna fick diagnosen ALL, akut lymfatisk leukemi. På grund av flera omgångar av lunginflammation, fick hon avbryta behandlingen flera gånger och behandlades därför under tre-fyra år. Det var inte förrän hon fyllde 19, som hon blev helt friskförklarad. - Det beror på att jag hade en hormonell typ av cancer, vilket gjorde att det fanns risk att få återfall under puberteten. Därför blev jag inte friskförklarad förrän jag var vuxen, förklarar Hanna.Cancer i barndomen


Hanna berättar att cancern har präglat hela hennes liv, då hon gått på regelbundna kontroller sedan hon var liten. Under barndomen var det extra tufft, där sjukdomen innebar perioder av exkludering. - I och med att jag hade ett så lågt immunförsvar fick jag inte vistas på offentliga platser som de andra barnen, förklarar hon. Jag fick till exempel inte bada i badhuset när de andra barnen var där, och jag fick äta i ett eget rum istället för i matsalen.

Nära att stryka med

Under tiden som Hanna var sjuk tänkte hon inte på hur allvarlig sjukdomen egentligen var. Det är först i efterhand det har slagit henne hur nära det faktiskt var att hon inte klarade sig.

- Min farmor skriver alltid dagbok, så nu i vuxen ålder läste jag hennes dagbok från den tiden jag var sjuk. Där skrev hon om när jag fick lunginflammation och att det enda sättet jag skulle klara mig, var om de gav mig en maxdos av antibiotika, en dos som egentligen var alldeles för hög för ett barn. Annars skulle jag ha strykit med. När jag läste det började jag gråta, berättar Hanna. 

Tacksamhet
Idag känner Hanna en stor tacksamhet över att ha överlevt, även om det ibland såklart kan komma perioder av oro inför framtiden. 

- Det är klart att jag ibland oroar mig för att få ett återfall. Ibland kan jag bli lite väl orolig, över en vanlig halsfluss eller huvudvärk. Men då brukar Henrik lugna mig, säger hon. 

Tillsammans mot Paris
Hannas pojkvän Henrik Andersson cyklar också med i laget, och finns vid hennes sida längst med vägarna ner mot Paris.

- Jag hade nog kunnat göra en sådan här sak, även om Hanna inte hade varit personligt drabbad. Men nu blir det ju att insamlingen blir väldigt primär. Det är ju forskningen som är anledningen till att du överlevde, säger han och tittar på sin flickvän. Både Henrik och Hanna är överens om att det är fint att ha varandra med på resan till Paris.

- Det här kommer ju att vara ett minne för livet, och det känns fint att dela det med sin respektive. Vi tipsar typ alla vi känner om att göra det också, det är så fruktansvärt roligt, säger Henrik.

- Det är ju en stor fördel att göra det tillsammans, eftersom det tar mycket tid att cykla och vara med i projektet. Sedan blir jag så stolt över Henrik när det går bra för honom. Det är fint att man kan hjälpa och peppa varandra, säger Hanna.

Tillbaka

Snapshots from Tour de Paris 2019

Snapshots from Team Rynkeby's trip to Paris 2019 - new snapshots every day.

Se mer

Bli Barnsupporter

Bli barnsupporter och stöd Team Rynkebys insamling till Barncancerfonden. 

Ge ett bidrag

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram