<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Helsingborg - 23-04-2015

Henrik vår lagkapten

Henrik Nilsson är en av mina lagkamrater, det är hans andra år med Team Rynkeby Helsingborg. I år 2015, cyklar han som lagkapten.

Text: Karolina Lintala

Det bränner i låren, motvinden ger mig ett konstant tungt motstånd. Fortsätta trampa, fortsätt trampa, fortsätt trampa går som ett mantra inom mig.

Himlen är en gråvit frostad ridå som faller tung ner i åkern. En ogenomtränglig bakgrund till det gråbruna skånska landskapet, omöjlig för solens strålar att spräcka.

Cyklingen gör mig glad och kråkornas kraxande ackompanjeras av fågelkvitter. Värmen sprider sig av ansträngningen, jag känner förväntan men ingen nervositet inför dagens intervju.

Med cykeln på axeln tar jag trapporna upp till Henriks kontor. Skitiga cyklar och svettiga tränande människor är han van vid, men kanske inte på kontoret. Han tar emot och visar var jag kan ställa min cykel.

Henrik har tydliga mål
Han har en lugn och vänlig utstrålning, man känner att han lyssnar. Henrik är en blandning av en busig pojke som inte slutat leka och mogen man som utvecklats och lärt sig av livets skola. Han strålar av självsäkerhet och ödmjukhet i en perfekt balans. Munnen kläs oftast av ett leende men man kan även ana en gnutta sorgsenhet, känslighet som gör honom öppen och mottaglig för människor om-kring honom.

Redan som barn hade han tydliga mål i sikte, precis som Team Rynkebys insamling av pengar till Barncancerfonden och att komma fram till Paris med hela laget är ett tydligt mål just nu.

- Redan som fjortonåring hade jag bestämt mig att för-söka ta mig till Karlsborgs flygflottilj i Västergötland.
Jag ville ha en stor utmaning och drömde om att bli officer, det var tur att det lyckades för jag hade inga alternativ, säger Henrik.

Vi är starka tillsammans
Mitt intresse för vad människor kan åstadkomma tillsammans fanns redan. Vi blir starkare tillsammans.

Jag gillar att leda och drivs av intresset för människor och vill få dem att se sina inre styrkor. Jag vill inspirera och utmana människor att nå längre än de någonsin trodde var möjligt, få dem att tangera sina mål.

Alla har vi krafter inom oss, men vi måste stanna upp och våga se inåt för att upptäcka dem. Jag vet av erfarenhet att det går, bättre än man kan tro!

Henriks liv genomsyras att ständig utveckling, han har hela tiden haft nya utmanande mål att jobba för.

Våra inre styrkor
Intresset för människor, gruppdynamik och styrkan i människor som arbetar tillsammans mot samma mål är också en del av svaret till engagemanget i Team Rynkeby. Jag gör skillnad för barn och familjer som kämpar för att överleva och i min roll som lagkapten genom att se varje lagmedlems styrkor.

Samtidigt får jag träna och hålla mig i form inför den utmanade cykelturen till Paris.

Han hade änglavakt
Jag har alltid gillat att träna och cykla landsvägscykel gjorde jag re-dan i tonåren.

Ett intresse som kanske har större betydelse i Henriks liv än han är medveten om.

- Det var varm en sommardag, mammas födelsedag. Jag tränade inför junior SM i Cykling på landsväg och var ute en sväng på racern utan hjälm, det var några veckor efter Vätternrundan. Jag höll samma hastighet som bilarna ca 50km/h när det plötsligt gick fel, berättar han.

Den cykelturen kunde kostat honom livet om han inte haft turen på sin sida. Han prejas av en bil, kraschar och gör en luftur på tio meter och landar under en mötande bil, som tvärnitar. Henrik har änglavakt, han kravlar sig ut från bilen och klarar sig med rejäla skrapsår, en öm axel och stukade fingrar. Chocken och ångesten höll honom i järngrepp flera dagar efteråt, intresset för cykling försvann och han cyklar inte landsvägscykel på över tjugo år därefter.

En andra chans
Jag kan inte släppa tankarna och frågorna på hur en händelse som denna formar en människa. Det är en andra chansen på livet att överleva en sån olycka.

Lever man livet mer högupplöst och medvetet när hela ens kropp och sinne skakats om hårt, hårt av livets förgänglighet. Det är som någon skrikit dig högt i örat ”TA INGET FÖR GIVET”!

Det får mig också att tänka på de barn som vi kämpar för. Barnen som drabbas och lever med cancer, hur påverkas de mentalt av att leva med ett dödshot hängande över sig.

Försäljningschef
Henrik har i arbetslivet sökt nya utmaningar som krävt utveckling. Efter sin begynnande karriär som officer har han provat olika arbeten, både som försäljningschef med många resor och som egen företagare. Nu arbetar han mer fokuserat med att hjälpa människor att se sina inre möjligheter och styrkor. Han arbetar som rådgivare på Trygghetsrådet med människor som blivit uppsagda.

Som lagkapten är han en självklar ledare, han är avslappnad men samtidigt målinriktad. Han gillar att stå inför människor och prata men inte på ett självuppfyllande sätt. Han är i centrum men behöver inte vara där.

Han är träningsfokuserad
Henrik leder Rynkebys spinning varje torsdag, med ett leende på läpparna utmanar han oss att släppa sargen och gå ur vår komfort zon.

Allt för att hjälpa oss bli förberedda inför utomhus cyklingen och cykelturen till Paris på 1200km.

Med korta och långa intervaller, tio och tjugo sekunders Tabata trampar vi så svetten lackar och vi kämpar alla för att utmana oss själva att våga släppa taget. Han har denna vinter satsat extra tid på att träna styrka och motivationen för söndagens funktionella trä-ning är starkare än någonsin. Den får honom att lysa.

De har ett trumfkort
Anders Cato är vår andra lagkapten, tillsammans är de ett sammansvetsat ledarpar. De säger att de förstår varandra utan att be-höva förklara och tänker ofta samma tankar.

De arbetar båda för att vårt lag ska nå både ny bredd och höjd. Deras uppgift är att knåda ihop 50 individualister, de ska se oss, få oss att samarbeta och hjälpa oss att komma i vår livs form.

Deras trumfkort är att vi vill mot samma mål, vi vill känna flowet i gruppens styrka, samla in pengar i kampen mot Barncancer och vi vill nå vårt mål i Frankrike.

Jag och fler med mig spelar upp en film inom oss av ett soldränkt Paris och 1500 gula cyklister i ett långt ringlande lämmeltåg på väg mot målet.

Egensinniga individualister
Jokern eller Svarte Petter är just att vi är individualister, egensinniga och lite lätt galna vilket krävs för att ge sig på en utmaning som denna. Vi är inga elitidrottsmän och många av oss har aldrig cyklat på en landsvägscykel.

Detta är en av Henriks, men även lagets utmaningar. Samtidigt som vi utmanar oss själva måste vi ta hänsyn till våra lagkamrater, det är inte först i mål som gäller. Det är tillsammans mot målet som är det viktiga.

Efter hundratals spinningpass
Det var efter hundratals spinningpass och en deltagare i Rynkebys cykelkläder som slutligen fick upp Henrik på en Racercykel igen.

Han fick upp ögonen för projektet Rynkeby och tilltalades av det meningsfulla syftet i kombination med utmaningen.

Lusten och kärleken till cykling kom tillbaka och nu är han på sitt andra år som deltagare.

Ett svårt avsked
Han minns förra året när de skulle cykla iväg och avskedet från dot-tern Clara på Sundstorget, det var svårt.

I år kommer han att mötas av nära och kära efter målgången i Paris.

Innan vi avslutar frågar jag vad nästa utmaning är, vad kommer efter Rynkeby. Tiden får visa vad svaret på denna fråga, som ännu inte har ett givet svar.

En känsla av flow
Vi säger på återseende, det är torsdag och spinning står på programmet.

Jag rullar iväg på min cykel, med huvudet fullt av tankar. Att cykla är lite som att leka, man släpper fram barnet inom sig när man cyklar ikapp med bussen eller ger järnet när du cyklar ifatt en elcykel.

Det går lätt hem och jag påminner mig själv om den där häftiga känslan av flow jag fick på hemvägen. När suset av vinden i öro-nen försvinner för en kort stund, när det går lätt att cykla, vinden bär dig framåt och du får ett rus av lycka.

Jag hinner tänka, wow och minns nu den känslan, bär den med dig och sen är den borta och allt är som vanligt igen.

Allt som inte är utveckling är avveckling
Är det jakten på flow som driver oss människor mot nya mål och utmaningar. En sak är säker, allt som inte är utveckling är avveckling.

Vi måste ständigt ha siktet mot nya mål som utmanar oss på olika plan. Ett mål kan vara att stanna upp just här och nu och gilla där du är just nu för stunden, innan tankarna flyger iväg igen. Kanske de flyger till målet i Paris.

Henrik leder oss med ordning, struktur och lyfter oss genom att se och peppa oss. Vågar vi utmana våra gränser kommer vi att flyga fram på våra gula cyklar och känna flow. (I alla fall en kort stund nästan varje dag)

Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram