<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 01-07-2018

Irma finns med på bröstet hela vägen till Paris

På TR-GM Täbys cykelkläder finns det över det vänstra bröstet tryckt
 en barnteckning, en illustration av en katt. Under den står det ”Irma” och bredvid finns ett litet hjärta. Den ritades av sex år gamla Irma, strax innan hon förlorade kampen mot cancern. Nu cyklar Irmas mamma Tina Lejdemyr till Paris för andra året, för att hedra minnet av hennes dotter.När Tinas tre-åriga dotter plötsligt började skela och vaknade tidiga morgnar för att kräkas, kände Tina direkt på sig att det inte var någon vanlig magsjuka det rörde sig om. Efter många kontroller hos läkarna, kunde de tillslut konstatera att Tinas magkänsla tyvärr hade haft rätt. Irma hade drabbats av en elakartad hjärntumör. 

- Jag kände det på mig ganska direkt, att det var någonting som inte stämde. Hon var sig inte riktigt lik längre, berättar Tina, när hon sitter på en bänk i Berlin för att ta dagens andra matpaus.

Lång och tuff behandling
Irma gick igenom en tuff behandling under tre och ett halvt års tid. Allting såg bra ut och strax innan sommaren avslutades hennes behandling.

- Men på hösten blev vi inkallade igen, fortsätter Tina. Då konstaterade läkarna att tumören hade kommit tillbaka och att Irma fått ett återfall. Vi hade en fin sista sommar där tillsammans. Under julaftonsmorgonen 2007, strax innan hon skulle fylla sju år, somnade hon in. 

Stort drivkraft för att göra skillnad 

Det är andra året som Tina Lejdemyr sätter sig på den gula racercykeln för att trampa till Paris. En vän till henne som cyklat tidigare år och också förlorat sin dotter i cancer, rekommenderade henne att söka till projektet. - Jag har engagerat mig en hel del efter det att Irma gick bort, då jag bland annat suttit i styrelsen för Barncancerfonden Stockholm/Gotland och startat en sorggrupp för föräldrar som förlorat barn i cancer. Men jag tycker att Team Rynkeby är en bra plattform för att kunna göra lite större skillnad. En plattform för att verkligen kunna påverka.

Och visst gör Tina skillnad. De pengar som Barncancerfonden donerar till forskning har gjort stor skillnad för cancerdrabbade barns överlevnad.- Jag minns ju när Irma blev sjuk, då pratade man om att tre av fyra barn överlevde cancer. Idag har man ju utökat stolarna, då fyra av femklarar sig. Det är helt otroligt. Katten på bröstet

Över bröstet på cykeltröjan finns Irmas signum med. Det är en barnteckning, en illustration av en katt, med signaturen ”Irma” under. Bredvid Irma sitter ett litet hjärta. - Irma var jätteduktig på att rita och skriva, berättar Tina. Denna katten ritade hon hela tiden under sitt sista år. Det blev lite som hennes signum. Den finns även med på hennes gravsten.

Egentligen skulle en platinasponsor ha fått den platsen, där Irmas teckning nu sitter. Hon sitter precis över hjärtat.- Men när vi pratade med dem och de fick höra historien om Irma, tyckte de att vi skulle få den platsen. Det kändes jättefint!Lagets stöd
Tina har inte bara Irmas katt på bröstet längre. Katten hänger även i en kedja runt hennes hals.- Det var igår när jag låg på hotellrummet och latade mig, som det dundrade in ett gäng från laget, berättar hon. De hade tagit fram och gjort en avbildning av teckningen hos en silversmed, som de gjort till ett halsband. ”Bara för att vi tycker så mycket om dig Tina” hade de skrivit på ett kort. Tina berättar att hon blev mycket rörd av lagkamraternas fina stöd och gest. Det är fint att ha sådan gemenskap när man ligger ute på vägarna. Även Irma finns med Tina när hon trampar ner mot den franska huvudstaden. - Hon känns mycket närmare när jag är ute och cyklar. När jag är trött mentalt och fysiskt, tänker jag på henne extra mycket. Det känns viktigt för mig att ge henne den här tiden, det funkar ju inte hemma till vardags jämt. Det är ju för henne som jag gör detta, för att andra inte ska drabbas, men också för att hedra Irma. - Jag känner att hon är stolt och hejar på - att hon tycker att jag gör någonting bra. Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram