<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 11-12-2020

Julmirakel för jultomten - anonym person matchar insamlingen med upp till en miljon

Varje jul bär Tobias Guldstrand sin jultomtedräkt för att ge glädje åt barn. Samtidigt samlar han in hundratusentals kronor för barn med cancer. Under helgen fick han bevittna lite av ett julmirakel.

I den lilla staden Skephult, drygt en timmes bilfärd öster om Göteborg, är den 32-åriga fotografen Tobias Guldstrand mer känd som jultomten. Och det är inte bara på grund av hans väl tilltagna skägg, som han färgar vitt i december som stadens barn vänder sig när han passerar, och deras föräldrar ler hemlighets fullt mot honom. 

Tobias är faktiskt jultomten.

Varje jul sedan 2016 har han tagit på sig sin röda jultomtendräkt och tillbringat större delen av julafton med att besöka familjer med barn i närområdet, dela ut presenter och önska dem god jul.

Han fick idén som deltagare i välgörenhetscykelteamet Team Rynkeby - God Morgon, där en lagkamrat gjorde något liknande för att samla in pengar till Barncancerfonden.

- Jag trodde att om Johnny kunde samla in pengar till Barncancerfonden genom att vara jultomten, så kunde jag också. Så jag gjorde det möjligt att boka mig som jultomten på julafton och de pengar jag fick in donerade jag till Team Rynkeby - God Morgons-samling till Barncancerfonden, säger Tobias Guldstrand.

Artikeln fortsätter under bilden...

Målet var att samla in 25–35 000 SEK så att jultomten kunde bli en guldsponsor på det lokala Teamet Rynkeby - God Morgon Sjuhärad.

- Men människor började donera pengar direkt till jultomten, så när vi kom till jul hade 82 500 kr samlats in till Barncancerfonden, säger Tobias Guldstrand.

Glädje betyder något 
Under de följande åren har Tobias Guldstrand investerat mer tid och energi i sitt arbete som jultomten, vilket har fått donationer att skjuta i höjden. Bara förra året samlade den svenska jultomten in 531.932 SEK för Barncancerfonden.

Artikeln fortsätter under bilden...

- Faktum är att storleken på beloppet inte betyder så mycket för mig. Men det betyder något för mig att veta att pengarna hjälper till att göra skillnad för barn med cancer. Bara med de medel jag samlade in förra året kan Barncancerfonden finansiera en forskare i nästan ett halvt år - det är det som driver mig, säger Tobias Guldstrand och tillägger:

- Och jag älskar att jag kan hjälpa till att sprida glädje i de familjer jag besöker, och att jag kan hjälpa till att inspirera andra att stödja Barncancerfondens arbete, säger han.

Förvånad över matchningen på upp till en miljon 
Och Tobias Guldstrand har hjälpt till att inspirera andra. Under helgen fick han ett meddelande på Messenger, som var lite av ett julmirakel i sig.

- Någon som vill vara anonym skrev till mig direkt och berömde mig för mitt arbete. Han erbjöd sig sedan att fördubbla min samling med upp till en miljon kronor, säger Tobias Guldstrand, som var tvungen att läsa meddelandet flera gånger innan han förstod det helt.

- Jag kunde knappast tro det. Jag var tvungen att visa meddelandet till min flickvän så att hon kunde försäkra mig om att jag hade läst rätt. Jag känner inte personen personligen, men erbjudandet är riktigt nog. Allt jag kan samla in kommer personen att fördubbla upp till en miljon kronor, säger han.

På grund av koronasituationen har alla Tobias Guldstrands jultomtebesök i år minskats till 20 minuter och de kommer bara att äga rum utanför. Detta har dock inte orsakat att intresset fallit. Tvärtom. Buden strömmar in - förra året kostade ett besök upp till 6 000 DKK.

Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram