<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 15-02-2021

Kampen för barnen fortsätter trots pandemi

Den 15e februari är det internationella barncancerdagen. Denna dag uppmärksammas alla de barn och unga världen över som drabbas av cancer. Vanligtvis genomförs ljusmanifestationer runt om i landet, något som inte varit möjligt på grund av pandemin. Men istället för att ställa in, ställde man om.

Varje år den 15e februari brukar internationella barncancerdagen uppmärksammas med ljusmanifestationer runt om i världen. Till följd av pandemin har även detta ställts in i år, men på flera håll i landet uppmärksammas dagen på andra vis.Sociala medier

Många tänder ljus hemma och delar på sociala medier, medan andra tänder ljus digitalt på Barncancerfondens hemsida: https://ljus.barncancerfonden.se. På Facebook har många av deltagarna i Team Rynkeby - God Morgon bytt ut sin profilbild till ett ljus med en uppmaning om att stötta insamlingen.Coronavänlig ljusmanifestation

Johanna Rosdahl är lagkapten för Team Rynkeby - God Morgon Halland och är engagerad i laget sedan 2019. Till vardags arbetar hon som barnsjuksköterska med specialistinriktning barnonkologi, vilket gör att hon i sitt yrkesliv träffar de barn som laget kämpar för.

- Barncancer tar inte paus. Det är det enkla och korta svaret på varför vi fortsätter engagera oss trots pågående pandemi och inställda evenemang. Varje dag, året om, kommer en förälder i Sverige få beskedet att deras barn har cancer. Det är den krassa sanningen. Det är så viktigt att fortsätta uppmärksamma och skapa kännedom, berättar Johanna. Foto: TRGM Halland under ljusmanifestation. Bilden är tagen från ett tidigare år. 

Johanna berättar att de istället kommer att filma en ceremoni från Snörstorps Kyrka i Halmstad, som kommer att läggas ut på lagets Facebooksida.- Det är så viktigt att vi försöker att hålla oss till allt som är normalt i en onormal tid. Det är så många människor som på något vis har drabbats av cancer. Om inte barncancer, så har i princip alla någon anhörig som drabbats av denna sjukdom. Det är den vanligaste dödsorsaken i Sverige för barn mellan 1-14 år. Så ska det inte vara, säger Johanna. 

På grund av kyrkans rådande restriktioner kommer inte hela laget kunna vara med på manifestationen, utan endast ett fåtal kommer att vara på plats.
Bild: Johanna Rosdahl är kapten och barnsjuksköterska med specialistinriktning barnonkologi. 

- Tanken var att vi skulle göra som vi brukar, att tillsammans med Barncancerfonden Västra arrangera en ljusmanifestation för allmänheten i St Nicolai kyrka i Halmstad. Vi har haft som tradition i flera år att ha en form av gudstjänst med fokus på barnen, där man tänder ett ljus för varje barn som insjuknat under året. Det brukar bli mellan 350-370 ljus. I år blir det svårt att genomföra detta. Därför tycker vi istället valt att göra på annat vis, istället för att helt ställa in, säger Johanna och fortsätter; 
- Vi har en jättefin kontakt med Snöstorps Kyrka, där vi kommer att arrangera ljusmanifestiationen. Vi kommer inte ha någon kollekt, men vi kommer att ha ett program där vi tänder ljus, jag kommer att prata om barncancer och om de familjer som drabbas. Vi kommer även att ha en solisttjej som ska sjunga ett antal låtar, som hon framför tillsammans med en organist och en musiker. Det är viktigt för oss att visa att vi inte ställer in, utan att vårt engagemang fortsätter oavsett pandemi eller inte, berättar Johanna avslutningsvis.

Gudstjänsten kommer att läggas ut på Team Rynkeby - God Morgon Hallands Facebooksida klocka 20.00 den 15e december. Du hittar den här: https://www.facebook.com/TRHalland

Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram