<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 03-03-2016

Kapten Louise dotter en hjältinna

Louise har blå ögon och en uppmärksam blick. Hon har integritet och är bestämd, ordningsam och omhändertagande. Bakom det döljer hon sin bräcklighet.

Hon är uppväxt i Kristianstad där hon bor med Johan och barnen Lova 7år och Edvin 4år. Till vardags arbetar hon som lärare, på sin fritid är hon en av kaptenerna för Tema Rynkeby Kristianstad. Hon säger att Team Rynkeby ger glädje, som gör det lättare att leva med den ständiga rädslan för att det värsta ska hända igen.

Efterlängtad bröllopsresa
Veckan innan den efterlängtade bröllopsresan till Thailand fick Lova en infektion som krävde vård på sjukhuset, för intravenös antibiotika behandling. Hon hade låga vita blodkroppar och hög feber, vilket man kan ha av en infektion. Läkarna lugnade och sa att det inte var några problem att åka till Thailand.

Tre veckor efter hemkomsten från Thailand, insjuknade hon igen och blev inlagd vilket oroade Louise.

Upptäcker en knuta
I slutet av februari upptäcker Louise en knuta på Lovas ena sida. Hon tolkade det som orsakat av att Lova skötte magen med tre till fyra dagars intervall, vilket hon alltid gjort.

Louise ringde sjukvårdsupplysningen, jag sa, ”min dotter har en knuta stor som en apelsin”. Nähej, det kan inte stämma får hon till svar. Louise blir osäker och när hon får rådet att söka BVC, tänker hon att det nog inte är så allvarligt. Vad ska BVC göra, då kan det inte vara så farligt.

Skolsköterskan på jobbet
Louise talar med skolsköterskan på sitt jobb när de ses på rasten, hon ser orolig ut i blicken och säger åt Louise att ringa vårdcentralen direkt. Det kan vara bråck säger hon. Louise blev rädd och orolig, bråck det låter inte bra. Hon ringer vårdcentralen, som tycker det låter allvarligt. Ni är välkomna hit, men jag råder er att söka akuten direkt för vi kommer att skicka er dit.

Vad gör ni här
Louise mamma har ett återbesök på sjukhuset samma dag, de ses där. Min mamma går på sitt återbesök och kommer senare till mig på akuten. När Louise kommer upp till barnakuten blir hon ifrågasatt, ”Vad gör ni här? Har ni anmält er i kassan? Louise säger att hon ringde vårdcentralen, de lovade att ringa och förbereda. Ja, men det har de inte gjort får hon till svar.

Läkaren kommer snabbt
Vad är det frågar sköterskan snorkigt, mitt barn har en knuta i sidan säger Louise. Jag hade frågat dagisfröknarna om de hade sett något, men det hade de inte och inte min mamma heller. När jag lyfter upp Lova åker tröjan upp och sköterskan ser knutan och ändrar snabbt attityd. Hon ringer en läkare som kommer snabbt.

Jag kastar Lova till mamma
De gör ett ultraljud som tar 45minuter, det är jobbigt och Lova blir förtvivlad. När de är färdiga går de tillbaka till barnakuten. Hennes mamma kommer samtidigt dit. Läkaren kommer och säger, din dotter har cancer. Jag kastar nästan Lova till min mamma, ta henne. Jag orkar inte. Mamma brukar vara den som har lätt till tårar, men nu håller hon tillbaka medan mina tårar bara forsar. Jag är rädd för att jag ska svimma eller falla ihop.

Lova har cancer
Var har du Lovas pappa frågar de, han är på jobb i Stocholm säger Louise. Ring och säg att han måste komma hem säger läkaren. Nej det går inte han jobbar, jo du måste. Jag ringer upp Johan och säger ”Lova har cancer, du måste komma hem”.

På bara några minuter fixar Johans chef så att han kan lämna jobbet och köra hem. Han kör i ett streck från Stockholm till Kristianstad. När han kommer hem går han in och tittar till Lova och lyfter på täcket, då ser han knutan som är blå och med synliga blodkärl.

Inget minne
Jag ringer min kollega och säger, jag kommer inte imorgon. Säg till Kristian min chef att jag inte kommer. Kan du komma förbi med mina blommiga innetofflor. Hon kommer förbi med mina skor vilket jag inte har något som helst minne av efteråt.

Dagen efter kom det läkare, sköterskor, kurator. Kuratorn frågar om jag har anmält vab, men det har jag inte. Hon ber om mina uppgifter och lovar att sköta allt.

Den tredje mars åker de till Lund och Lova får blod pga sitt låga blodvärde, dagen efter fick hon en Porta Cath inopererad, en dosa som ligger under huden i ett större blodkärl. Där sätter man en nål vid varje cellgiftsbehandling och man kan även ta blodprover ur den.

Jag fasade för håravfallet
Min stora fasa var att hon skulle tappa håret, det var precis som om hon inte tappar håret är hon inte sjuk. Det dröjde innan Lova tappade sitt hår.
Efter första cellgiftsbehandlingen visade provsvaren höga värde som gjorde att man tvivlade på vilken typ av cancer Lova drabbats av.

Man var tvungen att öppna upp buken och ta en biopsi, en bit vävnad från tumören som sitter mitt i buken.Tumören växte omslingrad kring stora bukaorta och bak mot ryggraden. Den stora knutan som Louise sett var levern som tumören tryckt ut.

Graviditetsbesked
I samma veva fick Louise besked om att hon var gravid, det kändes som om det kom olägligt och jag blev väldigt ambivalent inför beskedet.

Efter varje cellgiftsbehandlingen i Lund kom febern, jag kunde ringa och förvarna Centralsjukhuset i Kristianstad att nu kommer vi snart. Lova bar på det smittsamma magsjuks viruset Calici. Hon hade inga symtom men kunde smitta andra och speciellt patienter med nedsatt immunförsvar. 

De tvingades vara isolerade vid varje vårdtillfälle i Lund. Vilket innebär att varken barn eller föräldrar får lämna vårdrummet och röra sig på avdelningen.

Tuffare cellgiftsbehandling
Trots tio cellgiftsbehandlingar hade tumören inte krympt tillräckligt, för att man skulle våga operera. Man beslutade att hon skulle få en tuffare cellgiftsbehandling, en behandling som pågick i ett streck under sju dagar. Behandlingen pumpades in under 48timmar.

Det var först nu hon tappade håret, det trillade av i stora tussar. Vi rakade av det sista håret.

Efter en av dessa behandlingar fick hon en blodförgiftning med 40 graders feber som varade en hel vecka mitt i sommaren, jag minns att vi hade fönstren på vid gavel och fläktar på rummet.

Operation, stamceller, strålning
Slutligen hade cancern krympt tillräckligt så att de kunde operera, det var en jobbig dag för Louise och Johan. Efter att under många månader aldrig vara en meter ifrån Lova, lämnar de iväg henne till operation. Bara några veckor efter operationen fick hon en stamcellstransplantation, som hon blev dödssjuk av.

Den tuffa cellgiftsbehandlingen orsakade en massiv svampinfektion, som orsakade mycket lidande. Lova blev färdigbehandlad först i juli 2012 efter att hon både fått strålbehandling och A vitaminsyra i höga doser.

Edvin väntar på sin tur
Louise förbereder mig för att föda i Lund och kollar upp förlossningsavdelningen samt skriver ut sin journal, så hon har den redo. Men istället för att föda blir hon riktigt sjuk, med kraftig yrsel. Jag minns hur jag sa till Johan att inte köra för snabbt med rullstolen på väg mot förlossningen för allt bara snurrade.

Louise tvingades bli inlagd på BB för övervakning, jag hade inte tid att ligga där, jag behövdes hos Lova. Hon tillfrisknar och Lova skrivs ut från Barnonkologen och de får åka hem. Lova skrivs ut på på sin treårsdag, den 26 november. Några dagar efter startar förlossningen och Edvin föds. Lova var hela tiden bestämd om att det var en lillebror och hon hade rätt.

Cyklar med sin man
Samtidigt som Lova var inskriven i Lund, var Fredrik och Pernilla Hollander inlagda med sin son Axel som hade leukemi. Båda föräldrarna var med i Team Rynkeby, men Fredrik cyklade först till Paris. Sonen Axel var dödssjuk när han tog emot sin pappa vid målet i Paris och dog bara några dagar efter hemkomsten till Sverige. Louise tänkte, det där ska jag också göra.

Det är hennes andra år i Team Rynkeby, i år cyklar hon och hennes man Johan med Kristianstadslaget. Team Rynkeby ger kraft och glädje, det hjälper mig att må bra. Det är svårt att förstå hur man orkade, men när man är i det finns inget alternativ. Nu ger jag allt i kampen för att utrota barncancer. En backe är bara en backe och motvind, bara motvind.

 

Text: Karolina Lintala, vice kapten, Team Rynkeby Helsingborg.

Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram