<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 05-05-2015

Kaptenernas kapten: Möt Paul Chronqvist-Svensson

Paul Chronqvist-Svensson är Country Manager för Team Rynkeby Sverige. Han startade Team Rynkeby Helsingborg och cyklade som lagkapten till Paris 2013. Han är anställd av Rynkeby Fonden sedan 2014 och den enda heltidsanställda i Team Rynkeby Sverige.

Karolina Lintala möter landschefen som alltid ger järnet!

I sista minuten
Jag är i sista minuten, dörren in till Koppi är trög så jag står och rycker i den. Det gör att vårblommorna i krukan utanför hinner göra intryck.

Solen skiner, våren är på väg men det är fortfarande kyligt.

Dörren går äntligen upp, jag börjar se mig omkring efter dagens intervjuoffer, han står mitt framför mig. När vi hälsar tror jag mig skymta en gnutta osäkerhet och nervositet, som inte stämmer in med bilden jag fått av honom tidigare.

Paul kör på rött
Efter att jag beställt en kaffelatte med extra shot går jag och sätter mig hos Paul.

När Paul berättar om sitt liv förstår jag att det finns bara ett läge och det är att köra på rött. För fullt helt enkelt. Ständigt nya utmaningar som kräver energi, mod och styrka på olika sätt.

I sin ungdom reste han jorden runt, transportseglade båtar i medelhavet, utbildade sig till kock och arbetade inom restaurangbranschen i flera år.

En mogen äventyrare
När han var i tjugoårsåldern köpte han en MTB och cykelintresset gjorde entré i hans liv. Han arbetade som säsongsarbetare i Sälen och han berättar med ett leende på läpparna hur de ibland tog pistören upp och körde downhill ner med sina MTB. Det var innan Fatbike och Downhill cyklarnas era!

Paul är numera en mognad äventyrare eller som han uttrycker det, nu är jag ”äldre och förnuftigare”.

Hälsostrateg som ser människors styrka
Efter de mer äventyrliga åren utbildade Paul sig till hälsostrateg inom företagshälsan och har arbetat med hälsa inom olika företags styrgrupper.

Det har inneburit arbetsuppgifter som motiverande samtal, träningsupplägg, kostrådgivning och som träningsinstruktör. Drivkraften har varit att hjälpa människor att upptäcka sina styrkor och hjälpa dem att utveckla dem. Att se människor växa ger honom oerhört mycket tillbaka.

Han blev ”headhuntad”
Under många år arbetade Paul som instruktör för allt från Bodypump till spinning på Aktiverum i Helsingborg, där han engagerade sig i Spinn of Hope.

Det var där han blev ”headhuntad” att starta ett Team Rynkeby lag i Helsingborg, av Lotta Blond och Helena Björk som året innan deltagit i Malmös Team Rynkeby lag.

Rynkebys värdegrund
Paul tilltalades av Team Rynkebys Värdegrund, ”Gör gott för dig själv samtidigt som du gör gott för andra”. Han antog utmaningen och 2013 var han med och startade Team Rynkeby Helsingborg, där även vår nuvarande lagkapten Anders Cato deltog. Det var 2011 som de första Team Rynkeby lagen bildades i Sverige, Täby och Malmö hade vars ett lag.

2015 har vi åtta lag från Malmö till Stockholm.

Anställningsintervju och mjölksyra

När Team Rynkeby startade 2013 fanns det en anställd som arbetade i Team Rynkeby Sverige och i samma veva som de skulle cykla till Paris fick Paul reda på att den förre projektledaren hade meddelat att han tänkte byta arbete. Paul såg chansen och tilltalades av tanken att arbeta heltid med projektet och tog kontakt med den trevlige och bestämde dansken Carl Erik Dalbøge. De bestämde sig för att ses för en anställningsintervju under cykelturen till Paris.

Maastricht 50 rödljus
Paul tänker tillbaka på dagen då de bokat möte och minns när de skulle passera Maastricht 50 rödljus.

- Jag minns den blandade känslan av stress, förväntan och kanske lite rädsla för att chansen skulle slinka ur näven. Jag brottades med viljan att cykla på, för att komma fram snabbt och att cykla på ett sätt som var bra för hela laget. När det började pirrade i benen av mjölksyra tog Paul sitt förnuft till fånga och lugnade ner sig. Paul fick ringa Carl Erik och skjuta fram intervjun.

Anställd av Team Rynkeby Fonden
Han är anställd av Team Rynkeby Fonden sedan två år och när han tog över var det lite som ett oskrivet blad. Mycket av arbetet har varit att lägga en grund och struktur för projektet. En värdegrund för hur man arbetar i de olika lagen i Sverige. Det handlar om allt från rekrytering av nya deltagare till arbetet med sponsorer och hur medlemmarna uppför sig på cyklarna i trafiken. En av svårigheterna är att deltagarna i projektet byts ut till 90% varje år, så en tydlig kommunikation och riktlinjer är därför oerhört viktigt.

Det är viktigt med lust
När man ansöker till Team Rynkeby är det viktigt att känna till att det handlar om mycket mer än cykling och att det tar massor med tid och energi, men samtidigt ger det oändligt mycket tillbaka.

Varje deltagare måste gå in i projektet med öppna ögon. Vi har olika erfarenheter, styrkor, anledningar och varje enskild människa ger tillbaka efter sin förmåga. När man ger så mycket av sin tid är det viktigt att det är kul och lustfyllt.

Proffsklungan
Arbetet i Team Rynkeby kan liknas vid en proffsklunga. Proffsteamet hjälper den starkaste så hen har krafter kvar att vinna spurten och loppet.

I Team Rynkeby är det omvänt, vi som är starka och friska kämpar och sliter med att samla in pengar i kampen mot barncancer och när vi cyklar ska de som är starka se till att de svagare har krafter kvar till en spurt.

Energi som ett kärnkraftverk
Paul uttrycker det inte så men jag förstår att han de senaste åren gett näst intill allt av sin vakna tid till Team Rynkeby och kampen mot barncancer. Jag tänker att han har haft stor nytta av sin äventyrliga och orädda sida och verkar ha lika mycket kraft och energi som ett helt kärnkraftverk.

På bara några år har projektet vuxit snabbt på både höjden och bredden. Förra året samlade de svenska lagen in över 11miljoner och årets insamling slår den summan med råge.

En skamsen bekännelse
Paul erkänner en aning ”skamset” att hans egen träning blivit lidande, han som lever och har levt för det under större delen av sitt liv.

Det ska bli ändring på det och dagen vi sågs startade han med en löptur i skogen, så han är på gång. Han har som plan att cykla med Helsingborgslaget på tisdags respektive torsdags träningarna och på helgerna kommer han cykla med de olika lagen runt om i Sverige.

Med Team Rynkeby i kikarsiktet
Paul brinner fortfarande starkt för projektet och känner att det finns mer att ge. När han ser framåt är det fortfarande Team Rynkeby i kikarsiktet. Ett viktigt mål är att försöka vila en aning i det som åstadkommits, att hålla sig till kontorstider och förhoppningsvis kunna anställa fler i Team Rynkeby Sverige. Sponsorarbetet och sociala medier är stora och viktiga område, som är i fokus för förbättring och utveckling.

”Team Rynkebyproffset”
Jag och Helsingborgslaget ser fram mot att se Paul på våra träningar framöver, det är dags för ”Team Rynkebyproffset” att ligga på (vår) rulle och njuta i strålkastareskenet av sin samt Team Rynkebys framgång. Fast du har styrka och energi som ett kärnkraftverk, måste man precis som det kylas ner ibland så det inte blir härdsmälta.

Ligga på rulle och ha kul
När man ligger i draglagets tät är det nästan 40% jobbigare jämfört med att ligga i tredje led, det kan man översätta på livet i stort men även på arbetet i Team Rynkeby. Vi måste skiftas om att dra, för ska man ge så mycket av sin tid, ska man orka hela vägen in i mål så måste man ibland få ligga på rulle och man måste ha kul.

Jag lämnar intervjun och det känns som jag precis kommit in från en storm. Så mycket kraft, energi och information. Hur ska jag kunna klämma in detta i en story så att det blir rättvisande för både Paul och Team Rynkeby. Jag kastar mig ut och försöker. Man måste våga misslyckas för att kunna lyckas!

Text: Karolina Lintala, Team Rynkeby Helsingborg.

 

Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram