<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 23-11-2020

Martin deltar för tionde året i rad

Martin Albertsson är den i Sverige som flest gånger rullat i mål i Paris tillsammans med Team Rynkeby - God Morgon. Även om det hela började som en jakt på äventyr, är idag innebörden av projektet någonting helt annat. Vi ställde frågan till Martin - vad får en människa att dedikera tio år av sitt liv till ett ideellt cykelprojekt?


En kille med hjärtat på rätta stället och helt ovärderlig för laget. Så beskriver deltagarna i Team Rynkeby - God Morgon Malmö sin lagkamrat Martin Albertsson, som för tionde året deltar i projektet. För Martin började det hela med en tanke om att komma igång med träningen - men idag är drivkraften en helt annan.


Valt projektet som livsstil
Martin berättar att han bor själv och inte har några egna barn, vilket gör att han känner att han har mycket tid att lägga på projektet.

- Jag har lite grann valt det här som mitt liv. Det finns ju ingenting bättre än att lägga tiden på välgörenhet. Vi ser ju att de här pengarna gör verklig skillnad, berättar han.

Pojken som inte klarade sig

2012 var Martins första år i Team Rynkeby - God Morgon, då han kom i kontakt med projektet via några gulklädda cyklister som cyklade Ringsjön Runt. Från början var tanken framförallt att han ville börja träna. Men nu är fokus helt annorlunda. Martin berättar om en deltagare i laget, vars historia präglat hans engagemang under hela projektet. Under 2012 deltog tvåbarnspappan Fredrik Hollander, vars ena son Axel hade insjuknat i leukemi.

- Fredrik berättade om Axels historia och visade bilder på sin sjuka son. Jag minns att han såg så plågad ut. Jag kommer aldrig glömma den morgonen, när vi stod redo för att cykla, precis som så många andra morgnar. Då kommer Fredrik till startplatsen, då han har något han vill berätta. Han hade pratat med läkarna och fått tragiska besked. Det fanns ingenting mer man kunde göra för Axel. Precis där gick luften ur en. 


Martin berättar att 2012 blev det viktigaste året för honom, då det blev så påtagligt varför engagemanget var så viktigt. Även om en majoritet av barnen som insjuknar i cancer klarar sig, så gör långt ifrån alla barn det.

- Axels sista önskan var att se sin pappa gå i mål i Paris. Så Axel åkte ner till mållinjen tillsammans med hans mamma, med droppställning och allt. Där tog de emot Fredrik i mål. Jag blev väldigt berörd. Två dagar senare blev han akut sämre och gick tyvärr bort tre dagar efter målgången, berättar Martin. Martin berättar att familjen Hollander har funnits med honom i tankarna under alla år som han engagerat sig i projektet.

- Det finns inget år hittills som satt så djupa spår i mig. Axels livsöde finns med mig i projektet hela tiden.Forskning som gör skillnad

Martin berättar att det finns flera orsaker som påverkat hans engagemang genom åren. Som 4-åring förlorande han sin egen mamma i cancer, och för några år sedan även sin styrmamma. Men det finns även hoppfulla livsöden som påverkat honom.

- Alldeles nyligen fick jag reda på att en pojke vid namn Julius, som för första gången insjuknade i leukemi år 2012, äntligen fått sin sista cellgiftsbehandling. Hans livshistoria har pågått parallellt vid sidan av mitt engagemang, då jag följt honom och hans familjs resa. Det känns fantastiskt att veta att när jag började i detta projektet 2012, så klarade sig 80 procent av barnen som insjuknar i cancer. Idag klarar sig 85 procent, och vissa cancerdiagnoser har fått avsevärt bättre prognoser. Hur kan man då sluta med det här?Barns rätt till en sorgfri uppväxt

Trots tuffa tider som präglas av en global pandemi, ger inte Martins engagemang vika. Tillsammans med över 600 andra svenskar fortsätter han att delta i projektet, om än på ett lite annorlunda sätt än planerat.

- Glädjen över att få göra något gott för någon annan är också en stor anledning till att jag fortsätter. Dalai Lama sa något i stil med att om du vill uppnå lycka för dig själv så ska du utöva medmänsklighet. Peter, en klok tidigare deltagare i projektet sa en gång; ”jag gick in i projektet som människa och kom ut som medmänniska”. Fast det är ändå framförallt för alla barns rätt till en sorgfri uppväxt full av lek och friska dagar som jag egentligen fortsätter. ”Bara ett år till”...

Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram