<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 14-07-2016

Mot toppen av Mur de Huy

Torsdagen har bjudit på många motgångar för Team Rynkeby Malmö. Redan efter 9km har de stött på 3 punkteringar och tagit sig igenom ett rejält skyfall.
Etapp 5: Dagen börjar i Maastricht, Nederländerna där det börjar regna redan innan de ens hunnit ut ur staden. Ett piskande ösregn följer dem hela vägen över gränsen och in i Belgien. Därefter börjar en konstant färd i branta uppförsbackar och nedförsbackar. Till skillnad från Nederländernas platta landskap, så är Belgien snarare motsatsen. Men ingen backe slår den omtalade Mur de Huy. Backen är 1300 meter lång och är som mest hela 26 grader brant - och den ska samtliga deltagare i Team Rynkeby ta sig upp för.

På plats vid Mur de Huy står familjemedlemmar och vänner, för att se sina kämpar besegra den mytomspunna backen. Det sitter svenska flaggor längst med backen och man har skrivit deltagarnas namn med krita på vägen. Bland annat har Sofia Schaub sin man David och sina tre barn på plats, som tålmodigt inväntar henne i backens brantaste kurva. När Team Rynkeby Malmö börjar synas längst ner i backen utbryter ett jubel och applåder. David får syn på Sofia som kämpar upp för backen och han springer fram till henne och peppar henne. Barnen springer också med längst med cykeln och hejar på sin mamma. När laget äntligen når toppen kommer många känslor på en och samma gång. Glädjerop, skratt och tårar syns bland kämparna, när de omfamnas av varandra uppe på toppen.

- ”Jag visste redan i morse att det här skulle bli känslosamt, berättar Sofia. Backen var så mycket brantare och jobbigare än jag trodde. Men David fanns hela tiden där vid min sida och hjälpte mig upp, så det blev väldigt emotionellt. Vi gör det här tillsammans.
Sofia är långt ifrån den enda som blev överraskad av backens svårighetsgrad. Annika Brocknäs gör även hon sitt första år som cyklist tillsammans med Team Rynkeby Malmö.

- ”Rent fysiskt så var backen så mycket mer krävande än vad jag trodde, men vi var allihop också väldigt psykiskt trötta, berättar hon. Vi hade en tuff start redan från Maastricht med otroligt mycket regn och tre punkteringar, vilket gjorde att man redan var rätt så matt. Men det svåraste kommer nog nu efteråt. Vi var ju förberedda på Mur de Huy, så när man kom upp för den blev det som en förlösande känsla. Det svåra är att försöka fortsätta trampa i de branta backarna resten av vägen.

Och många branta backar har det varit. Knappt en enda rak väg har laget stött på sedan de kom in i Belgien. Torsdagens sträcka har varit ca 17km lång och laget avslutar sin etapp strax innan Frankrikes landgräns. Imorgon är det dags för nya tag - då är det bara två dagar kvar till de når slutdestinationen Paris.

Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram