Ny EU-förordning ger Team Rynkeby - God Morgon problem
<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 01-04-2018

Ny EU-förordning ger Team Rynkeby - God Morgon problem

En ny EU-förordning skapar problem för välgörenhetscykellaget Team Rynkeby - God Morgon, som nu kommer behöva införskaffa portabla toaletter till sina 48 cykellag innan sommarens tur till Paris.

 - Dessvärre är Team Rynkeby - God Morgons årliga cykeltur till Paris inget undantag i sammanhanget. Vi får helt enkelt infinna oss i att uppfylla de nya kraven som EU ställer.

Så lyder reaktionen från Team Rynkeby - God Morgon Sveriges Country Manager Paul Chronqvist Svensson, efter torsdagens EU-beslut. EU-Parlamentet och Europarådet har fastslagit en ny sport- och fritidsreglering, där det bland annat ställs nya krav om att ”ett tillräckligt antal toaletter ska finnas på plats” vid större sport- och idrottsarrangemang - där cykellopp innefattas.

Förordningen ställer inte enbart krav på att arrangörer av cykellopp ska utrustas med portabla toaletter till åskådare och besökare, men också för att de aktiva deltagarna ”slipper att uträtta sina nödbehov i naturen”, som lagtexten lyder.

Och bara den delen av EU-förordningen ger Team Rynkeby Fondens direktör djupa veck i pannan.

-Jag har inte fått intrycket av att våra deltagare har haft problem med att uträtta sina behov på ett diskret sätt i naturen. Därför är detta krav något obekvämt för organisationen. Vi kan troligtvis använda vår tid på betydligt bättre sätt än att springa runt och hitta portabla toaletter till våra lag, säger Carl Erik Dalbøge, direktör för Team Rynkeby Fonden.

Letar efter en möjlig lösning
Team Rynkeby Fonden försöker nu att hitta en möjlig lösning, som gör det möjligt för välgörenhetslaget att leva upp till EU-förordningen.

- Vi är håller just nu på att reda ut vad som gäller angående EU-förordningens krav om ”ett tillräckligt antal toaletter.”

- Utöver det ska vi fundera på hur vi praktiskt ska gå tillväga och göra att toaletterna blir tillgängliga för våra deltagare under turen till Paris. Vår hittills bästa lösning är att vi ska hitta 48 stycken portabla toaletter, som helt enkelt får följa med respektive lag - men det betyder att vi just nu är på jakt efter minst 48 stycken släpvagnar med tillhörande toaletter, säger Carl Erik Dalbøge.

Innebär extra insats från serviceteamen
Fekalier, eller avföring som det heter med renare svenska, innehåller ett stort antal skadliga bakterier som vi egentligen ska ha så lite kontakt med som möjligt. Därför är det viktigt att samtliga serviceteam ser till att tömma toaletterna regelbundet under turen ner till Paris. Detta för att slippa sanitära olägenheter. Ett förslag som Team Rynkeby Fonden just nu tittar på är att även ha med avloppstankar på väg ner. Detta för att säkerställa att de portabla toaletterna kan tömmas på en säker plats.

- Vi är medvetna om att det är en mindre angenäm uppgifter för servicedeltagarna, men vi ser inget annat sätt att lösa det på i dagsläget, säger Paul Chronqvist Svensson, Country Manager för Team Rynkeby - God Morgon Sverige.

Det är fortfarande oklart vad straffet kommer att bli om arrangörerna inte uppfyller de nya EU-reglerna, men det ser just nu ut som att det handlar om kraftiga böter motsvarande EUs persondata-förordning.

Tillbaka

Snapshots from Tour de Paris 2019

Snapshots from Team Rynkeby's trip to Paris 2019 - new snapshots every day.

Se mer

Bli Barnsupporter

Bli barnsupporter och stöd Team Rynkebys insamling till Barncancerfonden. 

Ge ett bidrag

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram