<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 13-07-2017

Oskar höll löftet till sin dotter - nu är han på väg mot Paris

Förra året insjuknade Oskar Lindholms dotter Märtha i benmärgscancer. Under sommaren samma år bestämde hon och Oskar tillsammans att han skulle anmäla sig till Team Rynkeby, så fort hon blev frisk. Tyvärr fick Märtha aldrig se sin pappa cykla till den franska huvudstaden. Hennes kamp fick ett orättvist slut, och den 1 augusti somnade hon in. Etapp 5: Genk-Dinant
Hejarop och jubel hörs lång väg, när deltagarna en efter en kämpar sig upp för den legendariska backen Mur de Huy i Belgien. Det är en riktig kraftprövning, när man efter fem dagars konstant cyklande ska ta sig upp för den branta backen som på sitt brantaste parti har en imponerande lutning på 26 procent. Benmusklerna bränner och mjölksyran blir påtaglig när deltagarna tar i allt de kan för att ta sig till toppen.

Men, det finns dem som väljer att utsätta kroppen för smärta - och sedan det finns dem som inte väljer det själva. Oskars dotter var en av dem. 


Skickade in ansökan i sista sekund 

Oskar Lindholm blev i augusti antagen till Team Rynkeby Jönköping, efter att ha skickat in ansökan precis innan sista ansökningsdag.

- Jag tänkte först inte skicka in min ansökan, i och med Märthas bortgång, berättar Oskar. Men i och med att vi hade bestämt det tillsammans, valde jag att skicka in den ändå. Vi i familjen pratade om det och det fanns ingenting att vänta på. 

Oskar blev antagen till årets upplaga av Team Rynkeby Jönköping. Nu har han kommit halva vägen till Paris, och besteg idag den ökända backen Mur de Huy i Belgien. Märtha finns med på bröstet

Under resan till Paris bär tre av deltagarna i Team Rynkeby Jönköping en pin på bröstet - en bild på Oskars dotter Märtha. ”Märta för alltid i våra hjärtan” står det över flickans huvud. Conny Eskilson och Tobias von Stöckel är precis som Oskar från Eksjö, och de alla tre bär knappen på sin cykeltröja. - Vi gör det för Oskar och för hans dotter, som tyvärr gick bort i augusti, säger Tobias. Det känns hedrande att få vara med i detta och vara med och bidra, så att fler inte ska behöva gå igenom det som Oskar fick gå igenom. - Vi anmälde oss alla tre samtidigt, berättar Conny. Så vi är glada att vi alla kom med i detta projektet.

Oskar berättar att han hörde talas om projektet på sjukhuset, när Märtha låg inlagd. När Märtha låg isolerad i ett antal veckor, var Team Rynkeby uppe i fikarummet på avdelningen. - Jag tog några informationsblad och tänkte inte så mycket mer på det, berättar han. Men sedan pratade jag och Märtha om det och bestämde tillsammans att jag skulle cykla till Paris med Team Rynkeby. Ett orättvis slut

Märtha hade varit fullt frisk, tills fram förra året. Hon började bli trött och hängig, men ingen var beredd på beskedet som Oskar och hans fru skulle få. - Hon skulle få en benmärgstransplantation, vilket sänker immunförsvaret väldigt mycket, förklarar Oskar. Det var inte cancern som var avgörande, utan hon fick en lunginflammation när hennes immunförsvar var i botten. Tyvärr klarade inte hennes kropp av det.

Familjen väntar i Paris
Oskars fru Anna och dotter Judith kommer ner och möter honom vid mållinjen i Paris. Det är två dagar kvar tills dess. Men innan Oskar når mållinjen, väntar Ardennernas branta backar och franska landsbygdens långa vägar. 

Med bilden på Märtha över bröstet, rullar de tre vännerna från Eksjö tillsammans med laget vidare ner mot den franska huvudstaden.

Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram