<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 15-07-2021

Reza förlorade sina tre syskon - cyklar nu för svårt sjuka barn

Reza Javid är en av deltagarna som under vecka 28 cyklar genom Sverige för att samla in pengar till Barncancerfonden. Även om han själv inte har en personlig koppling till just barncancer, har han ändå erfarat på nära håll hur det är att mista familjemedlemmar. Reza Javid cyklar sitt första år i Team Rynkeby - God Morgon Skaraborg, även om han i flera år har sneglat åt projektet. 

- Redan 2018 kom jag i kontakt med Team Rynkeby-projektet. Jag gick på en info-träff och blev väldigt intresserad, men hade mycket på gång i arbetslivet just då och insåg att jag skulle få svårt att få ihop tiden. Så när jag kände att jag fick möjlighet att kunna lägga mer tid, så ansökte jag till projektet och kom med, berättar han. Men det är långt ifrån första gången Reza cyklar genom Sverige. Under 2020 bestämde han sig för att på egen hand cykla genom Sverige, från Kiruna till Smygehuk. Detta dessutom efter att han bestigit Kebnekaise. Under resans gång passande han samtidigt på att samla in pengar, som gick till olika biståndsorganisationer. Hög barnadödlighet i hemlandet

En av anledningarna till att Reza deltar i välgörenhetscykellaget är den egna historien. Redan som barn förlorade han sina tre syskon, på grund av orsaker man inte kunnat säkerställa. - När jag var liten dog cirka var tredje-fjärde barn innan de hade hunnit fylla fem år. Att mina syskon gick bort är tyvärr ingen unik upplevelse i Afghanistan där jag kommer ifrån. Idag ser statistiken något ljusare ut, även om det fortfarande är ungefär var tioende barn som dör. Det är klart att mina syskon är en stor del i grunden till mitt engagemang. När jag valde att delta i Team Rynkeby, var det för att jag verkligen tyckte om just kombinationen cykling och välgörenhet. Jag har varit mycket involverad i föreningsliv och biståndsorganisationer tidigare. Jag tänker mycket på hur man kan förbygga så att inga fler barn ska behöva dö, berättar Reza.Reza kom till Sverige som sextonåring och har idag hunnit fylla trettiofem. Han berättar att sjukvården och tillgång till mediciner skiljer sig avsevärt mellan Sverige och Afghanistan. Något som har flera förklaringar. - Om man jämför Sverige med u-länder, som exempelvis Afghanistan, så har ett barn som drabbas av cancer i Sverige 85% chans till att klara sig, medan barn i u-länder endast har mellan 15-40% chans. Där ser man tydligt hur stor skillnaden är och hur otroligt viktig forskningen är för att rädda barns liv. Sedan finns det ju också andra faktorer som gör att den generella barnadödligheten är så stor i u-länder, som tillgång till sjukvård, vacciner, bristen på barnavård och religösa övertygelser som gör att man inte söker vård, utan istället förlitar sig till sin tro, berättar Reza.


Reza visar sig vara mycket insatt i sjukvårdsstatistiken, och berättar flera exempel kring hur viktig forskningen är för att minska dödligheten. Han berättar att det blir en tydlig drivkraft för honom, att se hur pengarna de samlar in verkligen kommer till nytta. - Det är ju pengar som verkligen investeras i framtiden, för alla barn som drabbas av svåra sjukdomar. Cancer är ju den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1-4 år. Om forskningen går framåt i Sverige, kommer det på sikt även hjälpa barn i andra länder, berättar Reza och säger avslutningsvis;- Det är så otroligt viktigt att forskningen fortsätter, den gör storverk och det syns tydligt i statistiken. Så jag vet med säkerhet att de pengar vi är med och samlar in kommer till livsviktig nytta.

Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram