<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 01-04-2015

Skadeinsekter hotar Paris-tur för 1.000 motionscyklister

Över 1.000 nya landsvägscyklar som levererades till Team Rynkeby kan visa sig att vara obrukbara efter att det är konstaterat att flera av cyklarna angripits av termiter.

April Fool's: Över 1.000 motionscyklister från Danmark, Sverige, Finland, Norge och Färöarna kommer kanske inte att kunna genomföra sin resa till Paris med välgörenhetsprojektet Team Rynkeby i sommar.

Detta fruktar cykellagets ledning efter där blev konstaterat att carbon-termiter upptäckts i en leverans i några av lagens cyklar från Italien.

De infekterade cyklarna är levererade till tre butiker på Själland där termiterna blev konstaterade i helgen då flera av cyklarna föll isär under den första träningsturen.

- Nu försöker vi att få klarhet över problemets omfång. Vårt hopp är att det bara rör sig om en enskild leverans till ett par hundra danska cyklister som är infekterade med termiter. Men om carbon-termiterna har spridits på fabriken i Milano så kan problemet var långt mer alvarligt, säger Carl Erik Dalbøge, direktör i Team Rynkeby Fonden.

I värsta fall kan det betyda att över 1.000 Team Rynkeby-cyklister står utan en cykel till sommarens tur till Paris.

En elak liten satan
Enligt Frank Justesen, professor i skadedjursbekämpning på Danmarks Teknologiska Universitet, kan Team Rynkeby stå med ett mycket alvarligt problem.

- Carbon-termiten är en elak liten satan, den är mycket aggressivare än andra kända arter av termiter. En koloni på några hundra individer kan i löpet av några få timmar bryta ner en hel carbon-ram. Dessutom förökar och sprider de sig otroligt snabbt om förutsättningarna är gynnsamma, säger Frank Justesen.

Och där är inte mycket man kan göra, säger han.

Om man har fått carbon-termiter i ramen så är det inte mycket man kan göra . Det enda man kan göra är att försöka dränka termiten genom att helt täcka ramen i vatten, bäst är om man har ett badkar den ryms i så att man kan se att termiterna flyter upp till ytan för att vara säker på att de är döda, är cykeln kraftigt infekterad så är det annars bara att isolera den och låta termiterna äta upp den. Så försvinner problemet av sig själv i löpet av 3-4 dagar, säger professorn.

Leta efter carbon-dam på cykeln

Hos Team Rynkeby ber Carl Erik Dalbøge cyklisterna att vara extra vaksamma under påskens träningspass.

- Cyklisterna bör vara mycket uppmärksamma över oegentligheter på ramen, titta efter om det finns hål eller synligt damm på ramen, upptäcker man något man misstänker ska man inte delta under påskens träningspass. På detta sätt kommer vi förhoppningsvis att kunna hejda spridningen av termiter, säger Team Rynkeby Direktören.

Carl Erik Dalbøge uppmanar också Team Rynkebys cyklister att kontakta det lokala lagets mekaniker om de har några tvivel eller misstankar.

Team Rynkeby består 2015 av 1430 cyklister och 350 medhjälpare spridda över 32 lag i fem länder. Team Rynkeby har upphandlat 1.050 nya carbon-cyklar till årets projekt.

Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram