<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 04-05-2016

Skolelever samlar in 1,4 miljoner kronor till barn med cancer

10.000 skolelever i Sverige sprang in pengar till Barncancerfonden fredagen före påsk, nu har resultatet av deras ansträngningar summerats.

10.000 skolelever deltog i Team Rynkeby Skolloppet när loppet hölls vid 41 skolor från hela landet fredagen före påskhelgen.

Under mantrat "barn springer för barn" var eleverna fokuserade på kampen mot barncancer och att samla in pengar till Barncancerfonden genom mikro sponsring från vänner och familjer.

Och många bäckar små, gör som ni vet, en stor å.

Därför har eleverna samlat in inte mindre än 1.403.266 kronor, som kommer att gå till Barncancerfonden.

- Vi är helt överväldigade av elevernas engagemang, säger Carl Erik Dalbøge, chef för Team Rynkeby Fonden, som ligger bakom Team Rynkeby Skolloppet.

- Det har varit fantastiskt att se gemenskapen ute på skolorna och se hur eleverna i klasserna och i olika årskullar har stått sida vid sida för att göra en insats för barn med cancer och deras familjer. Det är rörande, fortsätter han.

Barncancer på skolschemat
Det är första gången som Team Rynkeby Fonden genomför Team Rynkeby Skolloppet i Sverige, och det är en kopia på det koncept som togs fram i Danmark och som genomfördes för första gången 2015, då 34.000 elever från 100 skolor deltog i loppet.

Enligt Per Leander, verksamhetschef på Barncancerfonden, har loppet en stor betydelse för kampen mot barncancer i Sverige.

- Team Rynkeby Skolloppet ger barnen mycket mer än bara träning. Många skolor har satt barncancer på skolschemat, och barnen har därmed fått en ökad kunskap om vad det innebär att ha en allvarlig sjukdom - och att det är helt okej att prata om.

- Varje år får 360 Svenska barn cancer och även om fyra av fem barn i dag överlever sjukdomen, så det är fortfarande en mycket allvarlig sjukdom som får stora konsekvenser för de sjuka barnen och deras familjer. Alla behandlings förlopp sträcker sig vanligen över tre till fem år och även om barnet överlever så är där ofta alvarliga konsekvenser med biverkningar och handikapp till följd, säger Per Leander och tillägger:

- Därför måste vi bidra till forskning för att förbättra behandlingsmetoder för cancersjukdomar hos barn där bland annat Team Rynkeby Skolloppet kommer att bidra till att säkerställa behovet av medel för forskning. Det är verkligen fantastiskt att så många barn har en önskan att göra en skillnad för de sjuka barnen.

Genomförs igen 2017
Förutom de 41 svenska skolor deltog 295 danska skolor i loppet. De 97.000 danska eleverna samlade in häpnadsväckande 21.795.741 svenska kronor till den danska Børnecancerfonden, som ger en total donation från Team Rynkeby Skolloppet 2016 upp till 23.199.007 kronor.

Team Rynkeby Skolloppet kommer även att genomföras 2017, där man förutom Sverige och Danmark också kommer att delta med skolor från Norge och Finland.

Datumet för genomförandet är den 7 april, 2017, och Team Rynkeby Fonden har just öppnat registreringen för skolorna till loppet.
 

Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram