<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 29-05-2020

Skolelever sprang ihop 5,4 miljoner kronor till Barnhjärnfonden

Under en vecka i maj sprang över 125 000 barn Team Rynkeby - God Morgon Skolloppet till förmån för Barnhjärnfonden och hjärnforskningen. Det var femte året i rad som loppet genomfördes och i år deltog fler än 469 skolor runt om i Sverige. Totalt samlade eleverna in 5.4 miljoner kronor.

Under de fyra år som Team Rynkeby - God Morgon Skolloppet har arrangerats i Sverige, har skoleleverna samlat in totalt över 25 miljoner kronor. Under de fyra första åren donerades pengarna till Barncancerfonden, men i år gick alla insamlade medel till Barnhjärnfonden och den livsviktiga forskningen om barnhjärnan.

Intresset för loppet har ökat rejält sedan starten för fem år sedan. Flera av skolorna väljer dessutom att delta flera år i rad, som en årlig aktivitet i skolplaneringen. Det är barnen själva som står för insamlingen och till vårens lopp uppgick insamlingsresultatet till 5 437 914 kronor. Men det är inte insamlingstotalen som är den största framgången i loppet menar Paul Chronqvist Svensson, Country Manager för Team Rynkeby - God Morgon i Sverige.

- Succén med loppet handlar inte i första hand om att det samlats in en stor summa pengar. Detta är ett resultat av att flera tusentals barn har samlats under en och samma dag, där de gjort en beundransvärd insats. Det visar att det finns ett stort engagemang och en stark vilja att göra någonting gott för någon annan, säger Paul Chronqvist Svensson och fortsätter;

- Vi har fått ett helt fantastiskt resultat, särskilt med tanke på rådande situation i världen. I en tid där det finns mycket oro, påverkas inte minst barnen. Till följd av covid-19 spenderar allt fler barn mycket tid i avskildhet och risken för ångest och oro ökar markant. Vi tog ett aktivt beslut att genomföra arrangemanget trots svåra tider, just för att lyfta frågor om barnhjärnan, ångest, oro, depression, funktionsnedsättningar och andra allvarliga hjärnsjukdomar i klassrummen. Det är så viktigt att inte glömma bort de tusentals barn som lider av hjärnans ohälsa, som i många fall mår ännu sämre under rådande världsläge, säger han.

- Det är helt fantastiskt och höra att det var så många som sprang skolloppet runt om i landet. Jag var själv på plats vid en skola i Nacka, utanför Stockholm. Det gav mig en sådan otroligt varm känsla och se hur barn sprang och engagerade sig för att bidra till hjärnforskningen. Vi är så enormt tacksamma, säger Anna Hemlin, generalsekreterare på Barnhjärnfonden, en del av Hjärnfonden.

Tusentals barn med hjärnrelaterade sjukdomar

Varje år drabbas tusentals svenska barn av någon form av hjärnsjukdom eller hjärnskada, ibland så svåra att livet inte går att rädda. Fler och fler unga dör i självmord och många lider av psykisk ohälsa. Idag vet vi för lite om vad som händer i hjärnan när barn och unga drabbas av tex en depression. Det behövs mer forskning och kunskap. Pengarna som samlas in till Barnhjärnfonden kommer att finansiera livsviktig forskning, för att skapa mer kunskap om barnhjärnan.

- Det är fruktansvärt att den vanligaste dödsorsaken bland barn idag är självmord. Inget barn ska behöva känna att döden är sista vägen ut. De här pengarna kommer att göra stor nytta för Barnhjärnfondens fortsatta arbete. Jag vill rikta ett stort tack till alla skolelever som deltagit i loppet, alla engagerade lärare som hejat på samt alla deltagare i lagen som möjliggjort att så många skolor kunna delta, säger Paul Chronqvist Svensson avslutningsvis.Om Team Rynkeby - God Morgon Skolloppet: Team Rynkeby 


• Skolloppet är ett motions- och välgörenhetslopp, där skolelever från hela Norden springer till förmån för barn med allvarliga sjukdomar. I Sverige går alla insamlade pengar direkt till Barnhjärnfonden och den livsviktiga forskningen om barnhjärnan.

• Loppet, som arrangeras av Team Rynkeby Fonden, bygger på idéen om att eleverna ska göra någonting gott för sig själva, samtidigt som de gör något gott för någon annan.

• Innan loppet har eleverna möjlighet att teckna mikrosponsoravtal med familj, vänner och lokala företag, som uppmanas skänka ett mindre belopp per varv eller kilometer som den enskilda eleven springer i samband med Team Rynkeby - God Morgon Skolloppet.

• Under de fem år som Team Rynkeby - God Morgon Skolloppet har arrangerats i Sverige, har skoleleverna totalt samlat in nästan 25 miljoner kronor.
 

Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram