<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 30-06-2019

Team Rynkeby blev Arilds terapi när han förlorade sin 6-årige son i cancer

Arild Østbø förlorade sin 6-årige son i cancer 2012. Strax därefter hjälpte han till att starta upp Team Rynkeby i Norge. Det blev hans sätt att bearbeta sin sorg.

1:a etappen, Maribo: Morgonsolen skiner från en klarblå himmel. Klockan är lite över halv åtta och utanför Hotel Søpark i Maribo är lagkaptenen för Team Rynkeby - God Morgon Rogaland, Arild Østbø, på väg att ge sitt lag de sista instruktionerna innan dagens etapp.

Han talar med lugn röst när han förklarar hur laget ska cykla ombord på färjan till Tyskland om drygt 20 km. Det är uppenbart att han har gjort det här förut.

Rogalands lagkapten var själv med att starta upp Team Rynkeby - God morgon i Norge 2013 och han var även med på den allra första turen till Paris 2014.

Med sina sex turer till Paris är han även den mest erfarna cyklisten på den norska sidan.

Och vad Arild Østbø har hjälpt till att bygga upp i Norge har inte bara haft stor betydelse för norska Barnekreftforeningen, det har också haft stor betydelse för honom själv.

Han kom in i projektet strax efter att han själv hade förlorat sitt mellersta barn i cancer, 6-årige Andreas.

- Det har blivit min egen terapi på många sätt. Man känner sig enormt maktlös när man förlorar ett barn. Men med Team Rynkeby - God Morgon känner jag nu att jag kan göra skillnad för andra familjer. Vårt mål är att ingen förälder ska behöva förlora ett barn i cancer, säger han.

Glädjen blev kort
Andreas var tre och ett halvt år gammal när han blev sjuk.

- Vi trodde att det var förstoppning och bokade tid hos doktorn. Det visade sig istället att han hade en tumör av en typ som heter neuroblastom, säger Arild Østbø.

Andreas fick snabbt behandling i Bergen, fyra och en halv timmes bilresa från familjens hem. Arild och hans fru beslöt sig för att flytta familjen till Bergen, där de bodde större delen av tiden medan Andreas fick behandling.

Efter 16 månaders behandling med bland annat cellgift, operationer och strålning fick familjen beskedet att Andreas var sjukdomsfri.

Glädjen blev dock kort.

- Bara en vecka senare fick vi ett meddelande från sjukhuset att det var något som inte stämde, säger Arild Østbø.

- Vi erbjöds behandlingar i Lund, bland annat benmärgstransplantation, och vi fick chansen att komma till New York betalt av den norska staten. Men neuroblastom är en lömsk sjukdom, fortsätter han.

Andreas tillstånd förvärrades dock och plötsligt var han så dålig att det enda som fanns att göra var livsförlängande behandling.

Andreas somnade in mellan jul och nyår 2012 – strax före sin sjätte födelsedag.

Från 27 till 245 cyklister
Under några månader levde Arild och familjen i ett slags krisläge. Men så fick Arild höra talas om Team Rynkeby - God Morgon.

- Jag förstod att Team Rynkeby ville etablera ett lag i Norge och såg det som en möjlighet för mig. Allt var nytt och okänt, men vi lyckades få med 27 cyklister det första året och samlade in 954 000 norska kronor till Barnekreftforeningen. Idag är vi 245 cyklister och förra året samlade vi nästan 10 miljoner norska kronor. Det visar att det vi gör hjälper, säger Arild Østbø.

Här nedanför kan du se en intervju med Arild Østbø i Team Rynkebys Tour News LIVE som sändes på Facebook LIVE i morse.


Foto: Laycock Media.

 

 

Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram