<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 31-03-2014

Ursäktar cyklisters uppförande

 

Team Rynkeby Fonden önskar att Team Rynkeby skall vara Nordens mest hänsynstagande cykellag och välgörenhetsprojekt. Det var dock inte vad den kvinnlige bilisten hade av det Team Rynkeby lag hon mötte i helgen.

Trots att cykelsäsongen knappt nar kommit igång så har den första yttringen av missnöje över Team Rynkeby cyklisters uppförande i trafiken funnit sin väg in i välgörenhetsprojektets Facebook-sida.

En bilist som mötte ett av de gula lagen i helgen var allt annat än tillfredställd över lagets uppträdande.

- De körde 3 och 3 vid sidan av varandra och det var helt omöjligt att komma förbi dem. Efter en stund tutade jag försiktigt på dem för att göra dem uppmärksamma på att jag gärna ville komma förbi, skriver hon på Facebook.

Men signalen fick inte den reaktion som hon hade hoppats på.

- Ingen flyttade på sig, istället fick jag fingret och obehagliga tillrop, fortsätter hon.

Implementerar vägetik
Bilistens beskrivning av mötet med Team Rynkeby förargar Carl Erik Dalbøge, direktör i Team Rynkeby Fonden.

- Beskrivningen strider mot allt vad Team Rynkeby står för och jag vill gärna på projektets vägnar be om ursäkt till bilisten. Det är på inga villkor vi ska bete oss på det sättet, säger Carl Erik Dalbøge, som nu har implementerat Team Rynkebys så kallade ’trafiketiske rättningslinjer’ för Team Rynkebys cyklister.

- Vi är ett välgörenhets cykellag som försöker göra skillnad för barn med cancer. Därför är ett sådant beteende inta bara skadligt för projektet utan även för kampen mot barncancer, om våra deltagare beter sig ute i trafiken, säger han och fortsätter.

- Cyklistera ska veta att när de ikläder sig den gula tröjan och beger sig ut i trafiken så smittar deras handlingar av sig på inte bara dem själv utan också deras lagkamrater och den sak vi tillsammans arbetar för.

Önskar större förståelser
Av Team Rynkebys trafiketiska rättningslinjer framgår det att Team Rynkeby Fonden önskar att Team Rynkeby ska vara ”Nordens mest hänsynsfulla och laglydiga cykellag”.

- Våra cyklister skall till varje pris följa trafiklagen och visa respekt för medtrafikanter. De är vårt viktigaste budskap i våra trafiketiska rättningslinjer, säger Carl Erik Dalbøge som då samtidigt poängterar att han ibland även önskar sig större från vissa bilister..

- Det är som om tonen mellan bilister och cyklister har blivit grövre de senaste åren. Det är ingen konflikt som vi önskar ska eskalera. Tvärtemot så är vårt mål att vara att skapa så lite frustration som möjligt när vi beger oss ut på vägarna. Men när vi är 50 cyklister som cyklar från A till B så är det alltid någon som kommer att tycka att vi tar för stor platsilla om.

- Vi ska dock göra vårt bästa för att hjälpa till i trafiken och släppa förbi de som vill passera, men det kräver också lite tålmodighet bland bilisterna säger Carl Erik Dalbøge.

Trafikanter som är rastlösa är farliga
Carl Erik Dalbøge upplevde själv på nära håll vad en rastlös bilist orsakade en Team Rynkeby cyklist förra året.

- På en av de första träningsrundorna med Team Rynkeby Ringe körd en bilist om i en backe där han fick möte när han nådde toppen på backen till följd att han trängde ut cykel fältet som slutade med en allvarlig krasch där cyklisten fick ett brott på nyckelbenet.

Bilisten körde bara vidare.

- Vi är tvungna att ställa upp och vara rädda om varandra. Cyklisterna ska vara bättre på att bereda plats och bilisterna måste ha bättre tåla mod. Vi måste respektera varandra på vägen, säger Carl Erik Dalbøge.

De sista Team Rynkeby cyklarna levereras i helgen och sen är Team Rynkeby säsongen i gång på alvar. 

Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram