Barn springer för att uppmärksamma barnhjärnan

För sjätte året i rad snöras löparskorna på för den goda sakens skull. I vecka 18 kommer 119 103 skolelever från över 444 grundskolor att springa för Barnhjärnfonden och för att uppmärksamma barnhjärnan.

Team Rynkeby - God Morgon Skolloppet är ett motions- och välgörenhetslopp, där skolelever från hela Norden springer till förmån för barn med allvarliga sjukdomar. I Sverige går alla insamlade pengar till Barnhjärnfonden.

Under 2021 samlades hela 5,9 miljoner kronor in i samband med loppet. 

- För att hjälpa alla barn och unga som drabbas av hjärnsjukdomar och förbättra deras livskvalitet, arrangerar vi även i år Skolloppet till förmån för Barnhjärnfonden. Har man möjlighet att bidra till att den viktiga forskningen går framåt, så är vi mycket tacksamma för alla gåvor, men det viktiga är deltagandet. Vi kommer att genomföra loppet den 6e maj och under hela vecka 18, säger Paul Chronqvist Svensson, Country Manager för Team Rynkeby - God Morgon Sverige.

Tusentals barn med hjärnrelaterade sjukdomar

Varje år drabbas tusentals svenska barn av någon form av hjärnsjukdom eller hjärnskada, ibland så svåra att livet inte går att rädda. Ännu fler kämpar dagligen med de utmaningar som psykisk ohälsa och hjärnrelaterade funktionsnedsättningar medför.

- Skolloppet är en helt fantastisk aktivitet, både för barn och vuxna på skolan. Det är enkelt att anordna och passar in på flera av läraoplanens områden. Att äntligen få göra en aktivitet tillsammans igen tror jag också har varit av betydelse i år, när vi äntligen har möjlighet att kunna göra en aktivitet som hela skolan kan delta i, berättar Sofia Schaub, ansvarig projektledare för Skolloppet och fortsätter;

- Vi har fått otroligt positiv feedback av både barn, föräldrar och lärare när det gäller det vi vill synliggöra med loppet, nämligen barnhjärnan och att alla hjärnor är olika, samt insamlingen till Barnhjärnfonden. Hos Barnhjärnfonden går pengarna till forskning om just barnhjärnan. Att på detta sätt kunna ta upp ämnen som psykisk hälsa (eller ohälsa) och funktionsvariationer som ibland kan vara svåra att prata om. 

Var med i kampen och stöd den livsviktiga barnhjärnforskningen

Elever som deltar i Skolloppet kan välja att ingå i ett mikrosponsoravtal med familj, vänner och lokala företag, som uppmanas skänka ett mindre belopp per varv eller kilometer som den enskilda eleven springer i samband med Skolloppet. 

Pengarna betalas in till Team Rynkeby Fonden, som därefter donerar alla insamlade medel till Barnhjärnfonden och forskningen om barnhjärnan.