Martin har gjort Tour de Paris flest gånger i Sverige

Martin Albertsson är den person i Sverige som flest gånger rullat i mål i Paris tillsammans med Team Rynkeby. För elfte året gör har nu turen tillsammans med Team Rynkeby Malmö.

En kille med hjärtat på rätta stället och helt ovärderlig för laget. Så beskriver deltagarna Martin Albertsson, som för elfte året deltar i projektet. För Martin började det hela med en tanke om att komma igång med träningen - men idag är drivkraften en helt annan.

Finns inget bättre än att lägga tiden på välgörenhet
Martin berättar att han bor själv och inte har några egna barn, vilket gör att han känner att han har mycket tid att lägga på projektet.

- Det finns ju ingenting bättre än att lägga tiden på välgörenhet, säger han. Vad ska man annars göra med sin fritid?

Aldrig gråtit så mycket
2012 var Martins första år i Team Rynkeby, då han kom i kontakt med projektet via några gulklädda cyklister som cyklade Ringsjön Runt. Från början var tanken framförallt att han ville börja träna.

- Men nu är fokus helt annorlunda, berättar han. Nu är det stora fokuset på insamlingen till Barncancerfonden, något som genomsyrar hela laget. Vi kämpar för att utrota cancer - det här är så mycket mer än att cykla till Paris.

Martin berättar om en Team Rynkeby-deltagare vars historia präglat hans engagemang i projektet. Under 2012 deltog Fredrik Hollander, vars son Axel hade insjuknat i leukemi.

- Fredrik berättade hans historia och visade bilder på sin sjuka son, och jag minns att han såg så plågad ut, berättar Martin. Och en dag kom Fredrik och berättade att det inte längre fanns något man kunde göra för att rädda Axels liv. Precis där ändrades mitt fokus.

Han berättar att 2012 blev det viktigaste året för honom, då det blev så påtagligt varför man gör detta.

- Axels sista önskan var att se sin pappa gå i mål i Paris, berättar Martin. Så Axel åkte ner till mållinjen tillsammans med hans mamma, med droppställning och allt. Där tog de emot Fredrik i mål 2012. Jag blev väldigt berörd. Två dagar senare blev han akut sämre och gick tyvärr bort 2-3 dagar efter målgången.

Martin säger att familjen Hollander har funnits med honom i tankarna under alla år som han engagerat sig i projektet.

- Jag har aldrig gråtit så mycket som under det första året i projektet, säger han. Det var en helt ny värld för mig. Jag hade aldrig tidigare kommit i kontakt med barncancer och jag har inga egna barn. Axels livsöde fick mig att inse att livet kan ryckas bort, när man minst anar. De pengar vi samlar in gör verklig skillnad för alla de familjer som drabbas av denna svåra sjukdom.

Ansök till Team Rynkeby 2023

Vill du också vara med i Team Rynkeby och cykla till Paris sommaren 2023? Skicka in din ansökan senast den 1a september 2022.