<!--@ParagraphImageLinkAlt-->

TR Press SE - 02-07-2019

Jettes dotter fick cancer när hon var 14 – nu cyklar hon och hennes svärson till Paris för att hjälpa barn som också är sjuka

Jette Haugaard och Kasper Mikkelsen är mor och svärson. De cyklar tillsammans i Team Rynkeby av en mycket speciell anledning.

- Kasper har nog inte vaknat än, säger Jette Haugaard och ler när vi möter henne framför det vackert belägna Hotel Heidegrund i Petersfeld i norra Tyskland, där Team Rynkeby Östjylland spenderade natten till den 3:e etappen på Team Rynkebys tur till Paris.

Solen har ännu inte kommit upp över träden och det är alldeles lugnt vid hotellet.

Kasper Mikkelsen är Jettes svärson och de har lovat att berätta för Tour News LIVE om hur det kommer sig att de cyklar till Paris tillsammans.

Jette sätter ner sin beautybox (en låda där cyklisten kan förvara viktiga saker) på marken och hälsar på ett par lagkamrater som också är uppe tidigt.

Hon kan inte helt komma ihåg hur hon och Kasper kom på tanken att ansöka till Team Rynkebys cykeltur till Paris, men själva anledningen är helt klar.

Mette blev sjuk
I november 2007 vaknade hennes 14-åriga dotter Mette, som senare blev Kaspers flickvän, mitt i natten med stora smärtor i axeln.

- Hon var väldigt ledsen och hade ont. Vi pratade lite om det och det lugnade ner sig och nästa dag var hon på skolan som vanligt. Men natten efter hände det igen och nu var hon, som tur var, bestämd med att hon ville till en läkare, så vi fick en akuttid, säger Jette Haugaard.

Läkarbesöket skulle komma att vända upp och ner på familjens liv.

- Mette hade en knut i bröstet – inte bröstcancer, men Non-Hodgkins lymfom som är en lymfkörtel i bröstkorgen. 14 dagar senare fick hon sin första behandling, säger Jette.

I början trodde läkarna att de kunde få bort knuten med cellgift, men det gick inte som de hade hoppats.

- Man började en ny process, som också misslyckades, och till slut beslöt de sig för att ta bort den genom en operation där man går in mellan revbenen. Sommaren 2008 fick hon en stamcellstransplantation, vilket gjorde att hon blev helt slut. Immunförsvaret slog helt enkelt ut totalt, säger Jette Haugaard.

- Och för att vara på den säkra sidan fick hon dessutom 30 strålbehandlingar under hösten, fortsätter hon.

Tvivlade bara en gång
Fast att Mettes behandling var tuff så hade både hon och familjen hela tiden en stark förhoppning om att hon skulle klara den.

- Vi fick hela tiden höra att de förväntade sig kunna bota henne. Lyckligtvis hade Mette själv också en stark tro på att hon skulle klara det, säger hon och pausar.

- Det var bara en gång under sommaren 2008, när hon var riktigt dålig, som jag som mamma var tvungen att fråga henne om hon var rädd att det inte skulle gå. Och då sa hon bara; Jag är bara så dålig, mamma!

- Och sen kunde vi lägga undan det, säger Jette Haugaard.

Hela familjen drabbas
Stort sett hela 2008 var satt på standby för Mette, men det var inte bara hon som led. Sjukdomsperioden var också svår för hennes lillebror Simon, som då var 11 år gammal.

- Det är ju inte bara det sjuka barnet som påverkas. Det är hela familjen och särskilt syskonen. Som tur är så har Simon också tagit sig igenom situationen bra, men det är ju så klart en stor oro för mig som mamma, mitt i allt annat som pågår. För det finns ju inga tvivel om var familjens fokus hamnar när ett barn blir sjukt, säger hon.

Och Mette mår bättre idag.

- Hon är nästan helt bra. Hennes lungkapacitet är lite nedsatt eftersom de träffade en nerv vid ena lungan under operationen. Och läkarna tog ut en av hennes äggstockar på grund av stamcellstransplantationen. Men den ska sättas tillbaka så att hon själv kan bli mamma någon gång i framtiden, säger Jette Haugaard.

Här nedanför kan du se Jette och Kasper berätta om deras tur till Paris i Tour News LIVE.

Och på torsdag när Tour News sänder LIVE från Mur de Huy så är det dags för ett glatt återseende. Då kommer både Mette och Simon att vara på plats när Team Rynkeby Östjylland och många av de andra Team Rynkeby-lagen passerar den branta backen i Belgien.


Texten är översatt från danska till svenska av AdHoc Translations.

 

Tillbaka

Platinum Sponsors

Follow @TeamRynkeby on Instagram